Annons

Nasa-robot ska testa vatten på månen

Nasa skickar en robot för att testa vattnet på månen. Arkivbild.
Nasa skickar en robot för att testa vattnet på månen. Arkivbild. Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har en plan för att undersöka vattnet under månens yta. Om tre år ska en robot skickas dit för att ta reda på om det är något människor kan få bruk av vid framtida månresor.

Roboten, som kallas Viper och är ungefär lika stor som en golfbil, ska färdas flera kilometer på månytan och titta på de underjordiska fickor som bedöms innehålla hundratals miljoner ton is.

– Viper ska göra en bedömning av var isen finns. Vi kommer att kunna definiera isen och i förlängningen borra, säger Nasas högsta chef Jim Bridenstine i ett framträdande vid en rymdkonferens i Washington.

Viper ska ha med sig verktyg för att ta prover på ytan och se om där finns spår av väte och syre. När den landar i december 2022 börjar den på så vis kartlägga månens vattendepåer.

USA har börjat smida planer för nya bemannade månresor. Förekomst av användbart vatten ses som en nyckel för längre månvistelser, samt om eller när månen kan användas som ett första stopp vid bemannade resor till Mars i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons