Annons

Börsen stängd resten av dagen – vd:n ber om ursäkt

Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl beklagar dagens tekniska problem.
Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl beklagar dagens tekniska problem. Foto: Lars Pehrson

Stockholmsbörsen tvingades stänga efter tekniska problem. Börsen öppnade igen 13.00, men fick stänga igen efter bara några minuter. Vid 13.20 kom beskedet att de håller stängt resten av dagen – alla avslut som gjordes efter klockan 13.00 makuleras.

Under strecket
TT, SvD, Omni
Uppdaterad
Publicerad

”Vi arbetar för fullt för att rätta till det tekniska problem som vi upplevt på våra nordiska och baltiska marknader idag. Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat både börsmedlemmar och alla som investerar på våra marknadsplatser", säger Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl i ett skriftligt uttalande.

Från början var tanken att börsen skulle ha halvdag och stänga vid 13.00. Handeln Stockholmsbörsen och börserna i Norden och Baltikum stoppades dock vid 11-tiden på grund av tekniska problem.

– Vi har anslutningsproblem, det gäller hela Norden utom Norge, och Baltikum, och det påverkar aktiehandeln och aktiederivathandeln, sa David Augustsson då.

Problemen uppkom gradvis vid 11-tiden på fredagsförmiddagen, berättar han. Börsen kom igång igen klockan 13 innan det blev en ny stängning. Enligt Direkt kom beskedet cirka fyra minuter efter att handeln återupptogs. Senare kom alltså beskedet att börsen håller stängt resten av fredagen.

Oslobörsen har en annan ägare och berörs därför inte.

Stockholmsbörsen handlades på plus under fredagen, innan handeln stoppades på grund av tekniska problem. Loomis rapporterar en ökad vinst och omsättning i det tredje kvartalet, jämfört med samma period förra året. Aktien stänger upp drygt 6 procent.

Hexagon toppade storbolagsindexet med en uppgång på 1,8 procent. I motsatt ände fanns Swedbank och Handelsbanken, som backade 1,2 procent respektive 1,1 procent. I Köpenhamn föll Danske Bank tungt efter att i samband med sin rapport ha justerat ner utsikterna för 2019, skriver Direkt.

Talkpool skickade ut ett pressmeddelande efter stängning i går om att de förhandlar om ett ”omfattande” projekt i Mellanöstern och har goda möjligheter att vinna kontraktet. Det First North-noterade bolaget förbereder sig för att ”anställa flera tusen personer om kontraktet skrivs under”. Aktien rusade 23,3 procent.

Under morgonen har ny statistik från Swedbank/Silf visat att inköpschefsindexet för den svenska industrin sjönk till 46,0 i oktober. Det är andra månaden i rad som siffrorna ligger på kontraktionsnivåer och är på nivåer som inte har noterats sedan slutet av 2012.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons