Annons

Efter beslutet – talmannen anklagas för partiskhet

I dag riktas blickarna mot talmannen i underhuset, John Bercow. Bild från lördagens sammanträde.
I dag riktas blickarna mot talmannen i underhuset, John Bercow. Bild från lördagens sammanträde. Foto: Jessica Taylor/AP

Talmannen John Bercow har beslutat att det inte blir någon brexitomröstning på måndagen. Konservativa politiker anklagar honom därför för att vara partisk.

– Jag har vid otaliga tillfällen tillåtit extrainsatta parlamentssessioner på brexitörers begäran, svarade Bercow då.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Brittiska underhuset talman John Bercow började måndagens parlamentssession med ett uttalande.

I det sade han att det inte blir någon omröstning om brexitavtalet i dag. Anledningen är att det är för tätt inpå lördagens parlamentsomgång. Då valde regeringen att skjuta upp beslutet om Boris Johnsons brexitavtal efter att ett tillägg röstades igenom.

– Att rösta om det i dag vore repetitivt och rörigt, sade talmannen.

Bakgrunden till Bercows beslut är att regeringen inte får lägga fram samma förslag för omröstning två gånger i rad. Enligt talmannen är både omständigheterna och innehållet i förslaget i stort sett detsamma som i lördags.

Regeringen har hävdat att de borde kunna hålla en omröstning på måndagen eftersom situationen ser annorlunda ut jämfört med i lördags, eftersom Boris Johnson hade skickat ett brev till EU och bett om uppskov på brexit.

– Det argumentet är inte övertygande. Omständigheterna är likadana som i lördags, sade Bercow.

Efter att Bercow förkunnade sitt beslut möttes han av kritiska frågor från parlamentsledamöter. Torymedlemmen Bernard Jenkin framhöll att situationen är annorlunda i dag och anklagade Bercow för att vara partisk.

– Jag har vid otaliga tillfällen tillåtit extrainsatta parlamentssessioner på brexitörers begäran. Jag kan inte minnas att herren (Jenkin) gnällde när jag fattade beslut som han gillade. Men nu gnäller han, svarade Bercow.

Labourmedlemmen Angela Eagle skriver på Twitter att regeln som Bercow hänvisar till har sin grund i att regeringen inte ska kunna pressa parlamentet till några beslut.

Trots beskedet i dag blir det ändå en omröstning i morgon kväll. Då hålls ytterligare en viktig - och mer konkret omröstning om ett lagförslag som ska göra utträdesavtalet till brittisk lag. Om parlamentet röstar igenom det lagförslaget så godkänns i princip Johnsons avtalsförslag om utträdet.

Däremot kommer man även troligen att rösta om flera tillägg, vilket innebär att utträdesavtalet i sig kan komma att förändras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons