Annons

Hon ska hitta framtidens succébolag i Norden

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-11-08 Nästa techgigant
Under strecket
Publicerad

Sophia Bendz är en av Tech-sveriges hetaste investerare just nu och har just klivit in som ny partner i riskkapitalbolaget Atomico, med ansvar för investeringar i Norden. Hennes uppdrag: att hitta spännande startup-bolag – men också att lyfta fram fler kvinnliga entreprenörer.

Sophia Bendz har varit ett namn på den svenska techhimlen ända sen hon var med och startade Spotify för drygt tio år sedan. Som kvinna sticker hon fortfarande ut i en kraftigt mansdominerad bransch, men i sin nya roll som Nordenansvarig på Niklas Zennströms Atomico tänker hon jobba aktivt för att lyfta fram fler kvinnliga entreprenörer.

–Jag ser det som mitt ansvar och något som jag passionerat vill driva. Det behövs fler kvinnliga investerare och fler kvinnliga entreprenörer.

Atomico träffar runt 2000 bolag per år i jakten på nya startup-bolag att plocka in i sin portfölj och Sophia Bendz tänker jobba aktivt för att bolaget ska ha ett större jämställdhetstänk i sina möten.

– Vi har börjat mäta så att vi träffar fler kvinnliga entreprenörer. Vi kommer också vara hårdare mot våra portföljbolag om att de ska ha en jämställdhetspolicy. Om de saknar en så kommer vi hjälpa dem att ta fram en.

Annons
Annons

En siffra hon återkommer till är att riskkapitalbolagen idag endast har tre procent kvinnliga partners, något som hon på sikt är något som också måste förändras.

– Får vi in fler kvinnliga investerare kommer vi också hitta fler kvinnliga entreprenörer att investera i.

De bolag som hon och Atomico nu letar efter är vad hon kallar ”category leaders”, det vill säga bolag som har potential att bli den dominerande spelaren inom ett visst segment.

– Vi letar oftast efter bolag som har en stark tech-komponent. Gärna entreprenörer med stor innovationshöjd som vågar tänka nytt och kraftfullt, någon som vill “disrupta” en hel industri och bygga stort bolag, säger hon när hon gästar SvD:s Ekonomistudion

–Här i Norden är vi väldigt duktiga på fintech och där har vi redan gjort en hel del investeringar. Vi tittar också på deeptech, AI, mobility, healthtech och foodtech.

En snackis på den svenska marknaden är batteritillverkaren Northvolt – är det ett bolag som är intressant för er?

–Vi kommenterar inte vilka bolag vi tittar på, men generellt sett är Peter Carlsson (Nortvolts grundare, red. anm.) en jätteduktig entreprenör som har något väldigt inspirerande på gång och vi tycker det är ett häftigt bolag.

En av Atomicos mer hisnande investeringar är det tyska bolaget Lilium som håller på att utveckla flygande bilar. Där har Atomico gått in med runt 100 miljoner kronor i kapital. Planen är att i framtiden kunna erbjuda en taxitjänst med eldrivna flygbilar, som alla ska ha råd att använda.

–Det är vad vi kallar för en “moon shot investment”, det vill säga någon som tänker stort och vill göra något på ett helt annorlunda sätt.

Vilket av de bolag som ni investerat i tror du kan bli nästa Tesla eller nästa Skype?

– Vi tror ju att alla våra investeringar har chans att bli det och försöker coacha dem i att växa ännu snabbare, skala upp fortare och rulla ut på fler marknader. Vi har anställt ganska många operativa personer som har erfarenhet av den här typen av tillväxtresor sedan tidigare, så att man som entreprenör inte behöver uppfinna hjulet varje gång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons