X
Annons
X
Recension

Flotten Nästan full pott – ökänd flottexpedition löste gåtan

Experimentet spårade ur när initiativtagaren själv gjorde myteri. Nu har dokumentärfilmaren Marcus Lindeen återförenat delar av besättningen från Santiago Genovés ökända flottexpedition.

Foto: Fasad/Folkets Bio
Läs mer om Nya filmer
Efter reklamen visas:
Flotten

Flotten

Regi
Marcus Lindeen
Genre
Dokumentär
Manus
Marcus Lindeen
Medverkande
Edna Reves, Eisuke Yamaki, Fé Seymour, Maria Björnstam

1 tim 37 min. Barntillåten.

Betyg: 5 av 6

Efter att ha varit med om en flygplanskapning 1972 fick den mexikanske antropologen Santiago Genovés idén att studera människors beteende instängda på ett litet utrymme under en längre tid. Inspirerad av Thor Heyerdahl – han deltog själv i båda Ra-expeditionerna – lät han bygga en segelflotte i stål, trä och glasfiber utan motor på tolv gånger sju meter som han döpte till Acali (Huset på vattnet).

Besättningen var noga utvald, sex kvinnor och fyra män, alla unga och attraktiva av olika nationaliteter och religioner. Han själv var den elfte medlemmen. ”Som astronauter utkastade i ett nytt universum”, så beskrev en av medlemmarna känslan inför äventyret.

Med start den 12 maj 1973 seglade flotten under tre månader med strömmen från Las Palmas på Kanarieöarna över Atlanten till mexikanska Cozumel på halvön Yucatán. Under färden förde Santiago noggranna anteckningar och lät även filma resan, allt för att dokumentera deltagarnas beteenden. För att öka spänningen utsåg han en kvinna till kapten, svenska Maria Björnstam, och satte ytterligare två kvinnor i ledningen, den israeliska läkaren Edna Reves och den franska dykaren Servane Zanotti. Experimentet döptes av medierna snabbt till ”sexflotten”.

Annons
X
Mary Gidley, Edna Reves, Fé Seymour, Eisuke Yamaki, Maria Björnstam and Servane Zanotti. Foto: Måns Månsson/Folkets Bio

Nu har den mångsidige Marcus Lindeen, som bland annat skrivit och regisserat Guldbaggebelönade ”Ångrarna”, låtit göra en kopia av den ursprungliga flotten i en filmateljé i Trollhättan och bjudit in dem i besättningen som ännu lever och är vitala, sex kvinnor och en man, att berätta om resan. Mannen är den japanske fotografen Eisuke Yamaki som också dokumenterade resan och vars filmade material varvas med deltagarnas berättelser.

Santiago Genovés, som dog 2013, hade som uttalat syfte att studera människans aggressivitet, varför vi hatar varandra och blir våldsamma, något som borde visa sig extra tydligt om man stängde in människor på ett litet utrymme. I filmen läses hans röst av en skådespelare.

Originalbesättningen på Acali. Foto: Folkets Bio

Som genom ett trollslag, och med till synes enkla medel som belysning, vindmaskin och ljud, återskapar Marcus Lindeen känslan av att befinna sig ute på havet. Plötsligt är även vi åskådare med på Acali tillsammans med besättningen som förvandlas till de vackra och starka unga kvinnor och män de var i början av 1970-talet.

Resan visar sig gå utmärkt under Maria Björnstams fasta ledning. Och visst har de sex med varandra, i den mån det går på det lilla utrymmet, men framför allt lär de känna varandra, pratar, sjunger och skrattar.

Till Santiago Genovés besvikelse uteblir däremot aggressionerna. Tvärtom blir det ganska tråkigt ju längre tiden går. Det är först när en cyklon närmar sig som konflikt uppstår och den beror inte på besättningen utan på Genovés själv, som tar kommandot och gör myteri! Genovés anser efteråt att experimentet misslyckades trots att Acali nådde sitt slutmål och han slutförde heller aldrig sina anteckningar.

1/2

Maria Björnstam var kapten på flotten som skulle Acali.

Foto: Måns Månsson/Folkets Bio
2/2
Foto: Måns Månsson/Folkets Bio

De överlevande deltagarna har precis motsatt uppfattning. För dem visade det sig tvärtom bli en omvälvande upplevelse. Alla återvände till sina gamla liv som betydligt mer insiktsfulla och vidsynta människor.

Är man ute på havet länge kan man få något som ibland kallas havssvindel. Afroamerikanska Fé Seymour berättar för första gången gripande om hur hon på flotten fick kontakt med med sina drunknade förfäder, slavarna, som talade till och genom henne från djupen och påminde om sin existens.

Frågan som Acaliexpeditionen skulle besvara, ”kan vi leva utan krig?”, besvaras med ett ”ja” av de sju medlemmarna, underförstått om kvinnor får styra.

Det om något är väl en positiv slutsats av experimentet som Santiago Genovés aldrig insåg.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Mary Gidley, Edna Reves, Fé Seymour, Eisuke Yamaki, Maria Björnstam and Servane Zanotti.

Foto: Måns Månsson/Folkets Bio Bild 1 av 4

Originalbesättningen på Acali.

Foto: Folkets Bio Bild 2 av 4

Maria Björnstam var kapten på flotten som skulle Acali.

Foto: Måns Månsson/Folkets Bio Bild 3 av 4
Foto: Måns Månsson/Folkets Bio Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X