Annons

Allt fler unga hos Kronofogden: "Alarmerande"

Allt fler unga personer hamnar hos Kronofogden. Alarmerande, säger Kim Jonsson, verksam inom förebyggande arbete vid Kronofogden.
Allt fler unga personer hamnar hos Kronofogden. Alarmerande, säger Kim Jonsson, verksam inom förebyggande arbete vid Kronofogden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En stigande mobilräkning, näthandel och vårdavgifter. Det är de största orsakerna till att allt fler unga människor får betalningsanmärkningar.

– Det är alarmerande att så många unga inleder vuxenlivet med betalningsbekymmer, säger Kim Jonsson, verksam inom Kronofogdens förebyggande arbete.

Under strecket
TT
Publicerad

2015 hade totalt 8 736 personer mellan 18 och 20 år obetalda räkningar hos Kronofogden. I år har siffran stigit till 9 845 personer, visar ny statistik från myndigheten.

– Ungdomar i dag har goda digitala kunskaper och vet hur man klickar hem saker på nätet. Men deras ekonomiska kunskaper verkar inte alltid gå hand i hand med detta, många vet inte vilka konsekvenserna blir av att inte betala en räkning i tid, säger Kim Jonsson.

Myndigheten har tittat på vilka som är de vanligaste obetalade räkningarna inom olika ålderskategorier. Bland 19-åringar ökar antalet ärenden hos Kronofogden markant och då i form av bland annat bredbandsfakturor, gymavgifter men även studentmössor. De som är ett år äldre har även el- och kreditkortsskulder.

Annons

Kronofogden har tagit fram undervisningsmaterial som ska finnas tillgängligt för högstadie- och gymnasieskolor. Kim Jonsson anser att både föräldrar, skola, myndigheter och andra samhällsaktörer har ett ansvar vad gäller att ge unga människor den kunskap de behöver för att klara sig ekonomiskt.

– Det konsumtionssamhälle vi har i dag kommer med stor sannolikhet att finnas kvar under lång tid framöver, därför måste vi rusta våra ungdomar så att de klarar av att hantera den lättillgängliga konsumtionen och vet vad det innebär att spendera pengar och ingå avtal.

En betalningsanmärkning innebär flera potentiella problem, det kan bland annat innebära att man inte får hyreskontrakt på en lägenhet och att banker nekar att låna ut pengar.

– Det är tillräckligt tufft att bli vuxen som det är, om man börjar i ekonomisk uppförsbacke blir det ännu tuffare.

Rättad: I en tidigare version skedde en sammanbladning mellan årtal och ålder i faktarutan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons