Annons

”Nationalister är våra huvudfiender”

Om kravet på kompromiss är att förhandla med ett nationalistiskt populistparti som motsätter sig så många av våra kärnfrågor, då är gränsen nådd. Då försvarar man inte Alliansen, då frångår man den, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet, och Magnus Ek, Centerpartiets ungdomsförbund, i en replik om regeringsbildningen.

Under strecket
Publicerad

Partiledarna Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 2

Joar Forssell och Magnus Ek.

Foto: PressbilderBild 2 av 2

Partiledarna Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Partiledarna Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L).
Partiledarna Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L). Foto: Anders Wiklund/TT

REPLIK | REGERINGSBILDNINGEN

Ordföranden för Fria Moderata Studentförbundet (FMSF) skriver i en debattartikel att det nu är dags för oss i Cuf och Luf att sätta press våra respektive partiledningar att släppa fram en minoritetsregering ledd av Ulf Kristersson. Men att vi skulle sätta press på våra partier att förhandla med ett parti vars hela politiska väsen är att motverka flera av våra viktigaste projekt är minst sagt orimligt.

Catarina Kärkkäinen verkar ha missat att vi har satt press på våra partiledningar, bara inte den typ av press som Kärkkäinen efterfrågar. Vi vill se en alliansregering. Men att tro att det här bara handlar om passivt stöd från SD är naivt. Allt stöd från SD innebär förhandling om eller förskjutningar av den politik Alliansen för. Vi har, med respekt för ett svårt valresultat, sagt att vi nu på något sätt måste försöka förankra stödet för en sådan regering över blockgränsen. Det är inte en lätt uppgift. Men den som tror att det är lättare att försöka få igenom Alliansens politik med hjälp av Sverigedemokraterna lurar sig själv.

Annons
Annons

Joar Forssell och Magnus Ek.

Foto: PressbilderBild 1 av 1

Kärkkäinen anklagar C och L för att offra chansen till att utöva borgerlig politik genom att inte släppa igenom en regering som förhandlar med SD. Men SD är inte ett borgerligt parti – det är ett auktoritärt parti. Att stänga dem ute är att värna om borgerlig politik. Inte nog med att deras valplattform bygger på förslag som bara kan betalas med rejäla skattehöjningar. Deras attityd till internationellt samarbete, handel och migration skulle vara oerhört skadlig för svensk ekonomi och svenska företag.

Inför en kommande lågkonjunktur kommer en regering behöva genomföra stora, och ibland tuffa, reformer, inte minst på de områden FMSF själva lyfter. Då är SD:s nationalistiska populism det sista Sverige behöver. De kommer motsätta sig tuffa beslut och det är inte på den grunden vi bygger stabila samhällsreformer. Kanske borde Kärkkäinen sätta press på Kristersson att förhandla med MP i stället. Även om han då skulle sitta i en C- eller L-ledd regering. För det är väl politiken, och inte nåt så barnsligt som vem som är statsminister som är viktigt, eller?

FMSF verkar dessutom tro att det enda SD kommer kräva i gengäld för stödet till en alliansregering är att vi inför Moderaternas migrationspolitik. Men stödet är också villkorat mot bra mycket mer än så, vilket Jimmie Åkesson inte har hymlat om.

Vi behöver inte gissa vad som står på agendan när nationalistiska och populistiska partier får ökad makt. I våra europeiska grannländer kan vi se att det inte bara är migrationspolitiken som anpassas. Därefter ska kulturen, journalistiken och juridiken styras utifrån nationalisternas agenda. Den som tror att vi åtminstone får en sund ekonomisk politik kan titta på Italien, där populister och nationalister i regering vill köra finanserna i botten för att ge allt åt sina egna väljare. Vi har stor respekt för att Moderaterna vill driva igenom sin politik. Men även vi vill se vår politik förverkligad, något som kommer bli väldigt svårt att göra i förhandling med ett parti som uttryckligen vill motverka all den politik vi står för.

Alliansen består av fyra partier. Självfallet behöver samtliga partier kompromissa i en sådan konstellation, men till en viss gräns. Om kravet på kompromiss är att förhandla med ett nationalistiskt populistparti som motsätter sig så många av våra kärnfrågor, då är den gränsen nådd. Då försvarar man inte Alliansen, då frångår man den.

Joar Forssell
förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Magnus Ek
förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund

Joar Forssell och Magnus Ek.
Joar Forssell och Magnus Ek. Foto: Pressbilder
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons