Annons

Nationalister vill neka Louvren da Vinci-verk

Leonardo Da Vincis alla verk som ägs av den italienska staten ska enligt ett tidigare avtal lånas ut till Louvren i Paris. Målningen på bilden, "Salvator Mundi", köptes dock i fjol för att hängas på "Nya Louvren" i Förenade Arabemiraten. Arkivbild.
Leonardo Da Vincis alla verk som ägs av den italienska staten ska enligt ett tidigare avtal lånas ut till Louvren i Paris. Målningen på bilden, "Salvator Mundi", köptes dock i fjol för att hängas på "Nya Louvren" i Förenade Arabemiraten. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Med nationalisterna vid makten vill Italien ha sina nationalskatter i fred. Nu vill landet stoppa Frankrike från att låna tavlor av Leonardo da Vinci.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Italien vill omförhandla en överenskommelse med det parisiska museet Louvren om att låna ut målningar av Leonardo da Vinci. Italiens förra regering har lovat museet att få låna ett antal konstverk för att högtidlighålla 500-årsjubileet av konstnärens död.

Italiens biträdande kulturminister Lucia Bergonzoni, som tillhör det högerpopulistiska och invandringsfientliga partiet Lega säger till tidningen Corriere della Sera att avtalet borde ogiltigförklaras.

– Leonardo är italienare. Han dog visserligen i Frankrike. Men att ge Louvren alla dessa konstverk skulle sätta Italien åt sidan vid en stor kulturhändelse. Vi behöver diskutera allt på nytt. Nationella intressen kan inte komma i andra hand. Fransmännen kan inte få allt, säger hon.

Leonardo Da Vinci föddes 1452 och avled i Frankrike 1519. Hans mest kända målning, "Mona Lisa", hänger på Louvren i Paris. Museet skulle enligt avtalet få låna alla konstverk av Da Vinci som ägs av italienska staten för en utställning 2019.

Men att säga upp avtalet skulle i sin tur betyda att Italien går miste om en annan italiensk renässansmästare. År 2020 är det 500 år sedan målaren Rafael dog och Louvren har lovat att låna ut flera Rafaelverk till museet Scuderie del Quirinale i Rom till jubileet.

Ingen större förlust, enligt Bergonzoni.

– De flesta av Rafaels verk finns redan i Italien. Dessutom säger Paris att endast "flyttbara" målningar kan komma hit, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons