Annons

Labour förnedrat i skotska parlamentsvalet

Det blir ännu en valseger för det skotska nationalpartiet SNP. Partiet har vunnit en smal seger i det skotska parlamentet för en tredje mandatperiod. Samtidigt visar skottarna Labour dörren. Partiet har landat på tredje plats, efter de konservativa, i det skotska parlamentsvalet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Skotska nationalistpartiet SNP:s gula symbol.

Foto: Wiktor Nummelin/APBild 1 av 1

Skotska nationalistpartiet SNP:s gula symbol.

Foto: Wiktor Nummelin/APBild 1 av 1
Skotska nationalistpartiet SNP:s gula symbol.
Skotska nationalistpartiet SNP:s gula symbol. Foto: Wiktor Nummelin/AP

LONDON Labour dominerade länge i norra Storbritannien. Partiet har varit störst eller näst störst i alla skotska val sedan 1918. Men i gårdagens skotska parlamentsval gick de konservativa om Labour, som hamnade på en förnedrande tredje plats.

De konservativa får 31 platser i det skotska parlamentet, Holyrood, mot Labours 24 platser. SNP vann 63 av parlamentets 129 platser och måste därför ingå en koalition för att bilda majoritetsregering. De kommer antagligen att samarbeta med de gröna.

SNP hade väntats segra stort och att partiet inte fick majoritet har kommit som en överraskning. Labours kollaps var däremot väntad. Den började i det brittiska parlamentsvalet i fjol. Då vann SNP 56 av Skottlands 59 platser i Westminster.

Annons
Annons

En del analytiker anser att Labours problem beror på att partiet tog sina skotska väljare för givna. De räknade med trygga röster, utan att göra tillräckligt för väljarna. Andra menar att Labour sökte sig för långt högerut och gjorde sig impopulärt då det slog ihop sig med de konservativa under kampanjen inför självständighetsomröstningen. Att de tidigare så föraktade konservativa nu gått om Labour är ett tydligt tecken på att partiet förlorat de skotska väljarnas förtroende.

Under de senaste två åren har det politiska engagemanget i Skottland varit glödhett. Hösten 2014 röstade 85 procent av befolkningen i den historiska självständighetsomröstningen och i maj 2015 röstade 71 procent av skottarna i parlamentsvalet där SNP vann överlägset. På torsdagen röstade 55 procent av väljarna. Det är kanske inte så konstigt att de skotska medierna kallar vårens skotska parlamentsval ”det tråkiga valet”.

Roliga bilder på partiledarna blir nyheter i stället för diskussionerna om vad partierna tänker göra med det skotska parlamentets nya befogenhet att själv bestämma inkomstbeskattningen. SNP vill inte höja skatterna men snusar i stället på en ny självständighetsomröstning. De konservativa lovar att vara ”en stark opposition”.

Skotska Labour är det enda partiet som spelar en ny melodi. I ett försök att vinna tillbaka väljare från SNP har de bland annat lovat att höja skatterna och åternationalisera den skotska järnvägen Scotrail. Men försöken att söka sig längre vänsterut kom för sent. Även om SNP ligger höger om Labour i skattefrågan väljer skottarna, som traditionellt lutat mot vänster, ändå nationalpartiet. Efter självständighetsvalet ses SNP som partiet som sätter skottarnas intressen först.

Att de konservativa gått om Labour i Skottland blir det ett historiskt bakslag för Jeremy Corbyns parti. Skottarna har då ett tredje viktigt val bakom sig på närmare tre år. Och många inom SNP väntar redan på nästan historiska omröstning. Partiledaren Nicola Sturgeon har vägrat utesluta en ny självständighetsomröstning om Storbritannien röstar för att lämna EU i juni. Enligt henne kommer den omröstningen i så fall att hållas under de kommande fyra åren.

SNP:s förra partiledare Alex Salmond har också sagt att en ny självständighetsomröstning kan bli av om Boris Johnson blir Storbritanniens nästa premiärminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons