Annons

Nationalmuseets nya chef: Vi har störst potential i Norden

Susanna Pettersson blir ny chef och överintendent för Nationalmuseum som slår upp sina dörrar den 13 oktober i år, efter en fem års renovering.

Under strecket
Publicerad

”Nationalmuseum ska vara ett roligt, överraskande och utmanande museum”, säger Susanna Pettersson.

Foto: Ari Luostarinen/TTBild 1 av 2

Alice Bah Kuhnke och Susanna Pettersson.

Foto: Ari Luostarinen/TTBild 2 av 2

”Nationalmuseum ska vara ett roligt, överraskande och utmanande museum”, säger Susanna Pettersson.

Foto: Ari Luostarinen/TTBild 1 av 1
”Nationalmuseum ska vara ett roligt, överraskande och utmanande museum”, säger Susanna Pettersson.
”Nationalmuseum ska vara ett roligt, överraskande och utmanande museum”, säger Susanna Pettersson. Foto: Ari Luostarinen/TT

Regeringen presenterade under onsdagen den nya chefen för Nationalmuseum. Åtminstone tolv personer hade sökt tjänsten och det blev Susanna Pettersson som rekryterades. Hon lämnar sin chefsposition på konstmuseet Ateneum i Helsingfors och tillträder den 1 augusti på Nationalmuseum – en plats som länge har varit viktig för henne:

– När jag var ungefär 16–17 år började jag resa till Stockholm, och varje gång besökte jag Nationalmuseum. Den 16-åriga jag ville börja arbeta med konst, så jag letade efter museer som talade till mig och Nationalmuseum var en självklarhet, berättar hon.

Museet öppnar igen den 13 oktober efter en omfattande renovering och det första verket, ”Ung kvinna med blomsterkrans i håret”, flyttade in i 1800-talsbyggnaden redan i december. Prislappen för ombyggnationen har ständigt stigit under de senaste åren, från 850 till 1 155 miljoner kronor.

Annons
Annons

Alice Bah Kuhnke och Susanna Pettersson.

Foto: Ari Luostarinen/TTBild 1 av 1

– Med tanke på den omfattande och rika samlingen med 700 000 verk har Nationalmuseum Nordens bästa potential när det kommer till utställningar, forskningsprojekt, förmedling, konstpedagogik och digitalisering, säger Susanna Pettersson.

Alice Bah Kuhnke och Susanna Pettersson.
Alice Bah Kuhnke och Susanna Pettersson. Foto: Ari Luostarinen/TT

Det nya museet kommer att kunna dubbla antalet besökare till 800 000 per år, och visa betydligt mer av sin samling. Med renoveringen blir ”Nattmössan”, som museibyggnaden ibland lekfullt kallas, färgfylld och ljusare än tidigare. Planen är också att rotera oftare mellan verken, samt att lägga fokus både på måleri och skulpturer.

– Nationalmuseum måste vara relevant varje dag. Det kan betyda att man arrangerar klubbar med musiker som ingen i min ålder känner till, men som unga tycker om. Det kan också pågå samhälleliga debatter varje månad, eller museet kan ha den bästa möjliga maten i restaurangen. Allt detta behövs för att skapa en helhetsupplevelse för olika målgrupper, förklarar Susanna Pettersson.

Det är den andra chefen för Nationalmuseum i rad som flyttar till Sverige från Finland, efter den förre chefen Berndt Arell som rekryterades från Svenska kulturfonden i Helsingfors. SvD berättade i fjol (7/5) att Arell fick skarp kritik, dels på grund av sin öppenhet på sociala medier, men också för att ha rekryterat vänner och för ett problematiskt sponsoravtal med bilföretaget BMW. När hans förordnande löpte ut vid årsskiftet fick han inte fortsatt förtroende.

Susanna Pettersson har varit chef för Finlandsinstitutet i London och för Alvar Aaltomuseet i både Jyväskylä och Helsingfors.

– Susanna Petterson är en internationellt etablerad ledare med gedigen chefserfarenhet, djupgående akademiska kunskaper inom konsthistoria och museiologi och ett stort internationellt nätverk, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons