Annons

Polisen: Operation rimfrost ska minska kriminaliteten

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd, där bland annat en 15-årig pojke i helgen sköts till döds i Malmö.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om utlyst särskild händelse är fattat av Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) och arbetet ska ledas av Stefan Hector, operativ chef på Noa. Den särskilda insatsen kommer att kallas ”Operation rimfrost”.

– Vi har sett en helg i Malmö som är oacceptabel, vi har sett ett avrättningsliknande mord, säger Mats Löfving, chef för Noa, på pressträffen.

– Vi kan se en misstanke om att detta var koordinerat med en sprängladdning som var riktat mot en bil, säger han.

Stefan Hector, som är chef för operativa enheten vid Noa, blir kommenderingschef för den särskilda insatsen, kallad ”Operation rimfrost”.

– Antalet personer i kriminella nätverk ska reduceras genom användning av tvångsmedel, det vill säga gripanden, häktningar och domar, säger Stefan Hector.

Polisen eftersträvar även ökade beslag av vapen och sprängmedel.

– Om ungefär sex månader ska vi ha sett en skillnad, säger Hector.

Vid en särskild händelse får kommenderingschefen stor makt, med snabba beslutsvägar och ökade befogenheter att exempelvis fördela om poliser. Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Efter reklamen visas:
Nationell polisinsats efter våldsdåden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons