Annons

Teresa Küchler:Maréchal-Le Pen reagerade direkt mot mostern

Marine Le Pen kom närmare den yttersta makten i Frankrike än vad hennes far, Nationella frontens grundare Jean-Marie Le Pen, någonsin gjort. Trots det började partihöjdarna gräla redan på valnatten. Åsikterna går isär om exakt hur man ska nå ända fram i nästa val.

Under strecket
Publicerad

Marion Maréchal-Le Pen, har varit Nationella frontens stora stjärna i syd.

Foto: Claude Paris/APBild 1 av 2

Nationella frontens ledare, Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/APBild 2 av 2

Marion Maréchal-Le Pen, har varit Nationella frontens stora stjärna i syd.

Foto: Claude Paris/APBild 1 av 1
Marion Maréchal-Le Pen, har varit Nationella frontens stora stjärna i syd.
Marion Maréchal-Le Pen, har varit Nationella frontens stora stjärna i syd. Foto: Claude Paris/AP

Knappt hade Marine Le Pen hunnit torka förlusttårarna – eller om det också var några glädjetårar efter att hon faktiskt efter mindre än fem år som partiledare för Nationella fronten lyckades få över en tredjedel av rösterna i ett presidentval – förrän partiets höjdare började bråka om framtiden.

Le Pen meddelade i ett tal på valkvällen att partiet nu måste omvandlas för att locka till sig fler anhängare. Hon sade att ett namnbyte på partiet kunde bli aktuellt, eventuellt till ”Patrioterna”.

Med ett nytt namn skulle partiet kunna svära sig fri från en partihistoria som ännu inger fruktan hos många fransmän. Nationella fronten grundades och styrdes i 40 år av den aggressive Jean-Marie Le Pen, Marines far, som flera gånger är dömd för både misshandel och antisemitism. I sina glansdagar umgicks Jean-Marie Le Pen med alla möjliga slags reaktionärer: gamla SS-soldater, Algerietveteraner, skinnskallar, antisemiter, excentriska monarkister och katolska fundamentalister.

Annons
Annons

Nationella frontens ledare, Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1

Men Marine Le Pens systerdotter, Marion Maréchal-Le Pen, som är en av partiets två ledamöter i nationalförsamlingen och Nationella frontens stora stjärna i den sydliga regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, reagerade genast på namnförslaget: hon sade att mostern inte kunde bestämma sådana skiften utan att först få stöd i en partikongress. Budskap: tro inte att du ensam kan amputera Nationella frontens grund och historia från partiträdet.

Jean-Marie Le Pen sade att Nationella fronten nu borde återgå till sina rötter.

Marion Maréchal-Le Pen är den av familjemedlemmarna som står närmast Jean-Marie Le Pen, både ideologiskt och känslomässigt. Den snart 89-årige partigrundaren anklagade på söndagen partisekreteraren Florian Philippot, som är Marine Le Pens parhäst och partistrateg, för att ha spolierat valet och för att nu komma med dumma förslag:

– Det är partiet som bestämmer. Jag trodde att det var Herr Philippot som ville byta namn. Men eftersom han är en av de huvudansvariga för Marine Le Pens förlust, så trodde jag att han istället skulle överväga att försvinna, sade Jean-Marie Le Pen.

Nationella frontens ledare, Marine Le Pen.
Nationella frontens ledare, Marine Le Pen. Foto: Michel Euler/AP

Jean-Marie Le Pen sade att Nationella fronten nu borde återgå till sina rötter. Han attackerade sin dotter för att ha drivit frågor som föll utanför ramen för partiets kärnpolitik.

Annons
Annons

– Problemen med euron och att man ska gå i pension vid 60; det var sådant prat som gjorde att hon föll. Jag tror att vi måste tala om Frankrikes verkliga problem: demografin, massinvandringen, osäkerheten, arbetslösheten, sade den äldre Le Pen.

Marion Maréchal-Le Pen tros hålla med honom – hon tog redan sin morfars parti när Marine Le Pen slängde ut honom ur partiet för två år sedan.

Oavsett vad Nationella fronten kommer att kalla sig i framtiden, så var valresultatet så gott för Marine Le Pen att hon och partiets ledning nu faktiskt på allvar kan skissa på justeringar som kan räcka för att segra nästa gång. Så långt har man aldrig vågat ens tänka tidigare.

Hur ska Nationella fronten till exempel locka till sig fler kvinnliga röster? Valdemografer pekar på att fler kvinnor än män attraherades av Macrons valbudskap, precis som fler arbetslösa än folk med jobb röstade på Le Pen.

Marine Le Pen måste till nästa presidentval övertyga även de äldre om att de kan lita på att hon inte är som sin far.

Det var också, tvärtemot vad många trott med tanke på Macrons i sammanhanget späda ålder och ungdomliga framtoning, fler äldre väljare som röstade på honom än på Le Pen. Inte så konstigt, om man tänker efter: det är de äldre väljarna som bäst minns Marine Le Pens far.

Den mjukare Marine Le Pen gick faktiskt hem starkast bland förstagångsväljarna, som är för unga för att minnas hur Jean-Marie på sin tid slog folk på käften och skrek rasistiska skällsord. Marine Le Pen måste till nästa presidentval övertyga även de äldre om att de kan lita på att hon inte är som sin far.

Att byta namn på partiet är ett långt ifrån nytt förslag, och den nya partiledaren har redan tagit bort efternamnet Le Pen från alla sina valaffischer. ”Marine president” stod det på dem, och inget mer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons