Annons

Nationella proven ställs in under våren

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT

De nationella prov som återstår i grund- och gymnasieskola ställs in under våren med anledning av coronapandemin, säger Skolverket till SvD.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

"Skolorna står inför en osäker situation med många frånvarande elever och att det saknas lärare. Det finns därför en betydande risk att proven inte går att genomföra på det sätt som det är tänkt och därmed inte uppfyller sitt betygsstödjande syfte", säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket i ett pressmeddelande.

Peter Fredriksson kommer strax att förklara närmare varför, vid Folkhälsomyndighetens pågående pressträff.

Bakgrunden till att proven ställs in är alltså det högst osäkra läget för skolväsendet. Gymnasieeleverna pluggar redan på distans för att dämpa smittspridningen och det är också möjligt att i ett nödläge stänga grundskolor och förskolor. Hittills har dock signalerna från regeringen och smittskyddsexperter varit tydliga: Skolor och grundskolor ska vara öppna så långt det bara är möjligt.

Däremot har man hållit öppet för att kunna ställa in vårens nationella prov, som administrativt och tidsmässigt är en stor apparat. Skolverket fick nyligen mandatet att fatta ett sådant beslut.

De nationella proven ska fungera som ett sorts nationellt riktmärke i betygssättningen. Inga betyg kan och ska sättas endast utifrån resultat på nationella prov, men dessa prov har ändå en särskild vikt – det sägs till och med i skollagen.

Nationella prov skrivs i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan samt i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

Efter reklamen visas:
Nationella proven ställs in
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons