Annons

Nato: Sverige skulle få hjälp vid en kris

Vid en säkerhetspolitisk kris i Östersjöområdet skulle Nato sannolikt komma till Sveriges och Finlands hjälp, och även tillåta länderna att delta i Nato-operationer. Det klargör biträdande Nato-chefen Alexander Vershbow.

Under strecket
TT
Publicerad

Biträdande Nato-chefen Alexander Vershbow.

Foto: Vadim Ghirda/APBild 1 av 1

Biträdande Nato-chefen Alexander Vershbow.

Foto: Vadim Ghirda/APBild 1 av 1
Biträdande Nato-chefen Alexander Vershbow.
Biträdande Nato-chefen Alexander Vershbow. Foto: Vadim Ghirda/AP

Under senare tid har ländernas samarbete med Nato fördjupats ytterligare, samtidigt som det säkerhetspolitiska läget i området har försämrats. Sverige och Finland har särskild status som samarbetsländer genom programmet Partnerskap för fred (PFF), säger den amerikanske diplomaten Vershbow till finländska Lännen Media.

Vid en kris kan Sverige och Finland kunna begära konsultationer med Nato, understryker han. Vershbow pekar på att Nato på 1990-talet bombade serbiska mål för att försvaga Belgrad under striderna på Balkan. Om Nato når enighet skulle hjälpen till Sverige och Finland komma, och Vershbow liknar den möjliga insatsen med 90-talets.

– Det skulle bero på den goda viljan och godkännandet hos våra allierade, men vi har givit hjälp tidigare.

Det han säger är egentligen vad politiker och säkerhetspolitiska analytiker redan vet, men Vershbow är ovanligt tydlig.

Han klargör också att svenska och finska styrkor skulle kunna delta i Natos motåtgärder mot en motståndare i närområdet, om Stockholm och Helsingfors säger ja.

– Det är en fråga om ett frivilligt beslut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons