Annons

Nato utvidgar insats i Medelhavet

Natos insats mot flyktingsmugglare på Medelhavet utvidgas till att också gälla territorialvatten. Insatsen kommer att göras i samarbete med Frontex.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 11 februari meddelade Nato att man ”utan dröjsmål” skulle börja patrullera Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet. Syftet var inte att stoppa flyktingar från att ta sig till Europa, utan att komma åt flyktingsmugglare, enligt Nato. Natomedlemmarna Tyskland, Grekland och Turkiet hade då begärt hjälp.

Organisationen meddelar på söndagen att insatsen kommer att utvidgas till att också gälla territorialvatten.

”Våra befälhavare har bestämt verksamhetsområdet i nära samråd med både Grekland och Turkiet”, står det i ett pressmeddelande på Natos hemsida. Enligt texten görs insatsen för att ”motverka människohandel och kriminella nätverk som underblåser krisen”.

Natoinsatsen görs i samarbete med EU:s gränskontrollorganisation Frontex. De två organisationerna kommer att utbyta information och personal. På så sätt ska myndigheterna kunna agera ”i realtid”, enligt pressmeddelandet.

Insatsen har lett till spridda reaktioner från den svenska regeringen. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att det är ”olyckligt” att Nato tar på sig en insats som borde ligga hos EU. Statsminister Stefan Löfven (S) har senare sagt till TT att insatsen kan få goda konsekvenser.

Vägen från Turkiet till Grekland blev förra året den överlägset största flyktvägen för flyktingar och migranter som tar sig till Europa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons