Annons

Natochefen ger Macron mothugg efter attacken

Natochefen Jens Stoltenberg.
Natochefen Jens Stoltenberg. Foto: Francisco Seco/AP

Frankrike står ensamt. Emmanuel Macron har inte fått gehör för sitt uttalande om att Nato är ”hjärndött”. På Natomötet i Bryssel i dag väntas försvarstalen för försvarsalliansen dugga tätt. Men kritiken från Frankrike – ett av bara tre Natoländer med kärnvapen – kan inte heller viftas bort.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL. Macrons alarmistiska beskrivning av den transatlantiska försvarsalliansens hälsotillstånd – ”hjärndöd”, som han uttryckte det i en uppmärksammad intervju i den brittiska tidningen The Economist tidigare denna månad – har utlöst en stormvåg av kritik från Frankrikes allierade i Europa.

På onsdagens stora Natomöte i Bryssel kommer Macrons utsända utrikesminister, Jean-Yves le Drian, säkert att avkrävas en hel del förklaringar.

Hjärndöd-uttalandet var en del i en längre klagan över att USA och Donald Trump inte först koordinerade med sina Natoallierade, när han beslutade om en amerikansk, militär operation i ett område i Syrien där även franska soldater fanns posterade för att bekämpa terrororganisationen IS.

– Det finns ingen koordination av strategiska beslut mellan USA och dess Nato-allierade, sade den franske presidenten.

Macron sade också att EU-länder inte längre kan vara säkra på att USA skulle försvara dem i fall av krig, i enlighet med principen om att alla Nato-länder ska sluta upp till försvar om ett enskilt Nato-land attackeras. Därför, påpekade Macron, måste EU:s försvarskapacitet stärkas.

Annons
Annons

Men Macron är tämligen ensam om sin dystra diagnos av Nato.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Tysklands försvarsminister och en av de tyska politiker som tippas kunna bli nästa förbundskansler efter Angela Merkels avgång, har som svar på Macron utspel tvärtom kallat Nato en ”avgörande hörnsten” för säkerheten. Och hon har lovat att Tyskland ska bidra med mer till försvarsalliansen. AKK, som hon kallas, vill att tyskarna före år 2031 står för 10 procent av Natos militära kapacitet.

Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg, sade på ett EU-utrikesministermöte i Bryssel på tisdagen inför Natomötet att försvarsalliansen borde förstärkas, inte försvagas.

– EU kan inte ta Natos plats. Europas säkerhet är beroende av den transatlantiska länken. Om vi för USA längre bort från Nato splittrar vi EU-samarbetet och gör det svagare. Det ligger i alla medlemsländers (i EU) intresse att ingå i alliansen, sade Stoltenberg.

Splittringen som Stoltenberg talar om kan kort beskrivas med att framför allt länder i hela det gamla Östeuropa ser USA:s stöd genom Nato som en oumbärlig skyddsgaranti mot en attack från Ryssland, och att dessa länder inte någonsin kommer att sluta upp bakom Frankrike eller andra ”västländer” som vill göra USA umbärligt för Europas säkerhetspolitik.

Men Macrons missnöje med Nato kan inte heller ignoreras. Frankrike är när allt kommer omkring ett av bara tre länder i alliansen – de andra två är Storbritannien och USA – som har kärnvapen och stor militär kapacitet på fältet.

– Jag reser till Paris i nästa vecka för att prata med president Macron för att försöka bättre förstå han meddelande och de skäl som ligger bakom hans kritik, sade Stoltenberg också i Bryssel på tisdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons