Annons

Natoinsats mot flyktingar omges av frågor

Nato ger sig nu för första gången in i Europas flyktingkris med fartyg som ska hindra smugglare från att föra flyktingar över Egeiska havet, meddelades på torsdagen.

Natoinsatsen, flyktingkrisen och vapenvila i Syrien var i fokus vid Münchenmötet på torsdagskvällen.

  • Vi har ett mycket specifikt förslag om vapenvila, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid mötet.
Under strecket
Publicerad

En syrisk kvinna har kommit i land på den grekiska ön Lesbos.

Foto: Kostas Tsironis/APBild 1 av 3

Nato har beslutat att skicka fartyg till Egeiska havet för att hindra människosmugglare från att föra tiotusentals flyktingar från Turkiet till Grekland.

Foto: Virginia Mayo / APBild 2 av 3

Syriska flyktingar nära Bab al-Salam gränsen mellan Syrien ocg Turkiet.

Foto: Bunyamin Aygun / APBild 3 av 3

En syrisk kvinna har kommit i land på den grekiska ön Lesbos.

Foto: Kostas Tsironis/APBild 1 av 1
En syrisk kvinna har kommit i land på den grekiska ön Lesbos.
En syrisk kvinna har kommit i land på den grekiska ön Lesbos. Foto: Kostas Tsironis/AP

GENÈVE Nyheten är uppseendeväckande. Redan i måndags rapporterades visserligen att Tyskland, Grekland och Turkiet vädjat till Nato om hjälp i Europas explosiva flyktingkris. Men på torsdagen satte försvarsalliansen ner foten. Natofartyg skickas nu till Egeiska havet för att hindra människosmugglare från att föra tiotusentals flyktingar från Turkiet till Grekland.

Tre fartyg som redan finns i Medelhavet ska ”omedelbart” omdirigeras till Egeiska havet för att bistå grekiska och turkiska kustbevakningen, enligt Nato. Det är ett tyskt fartyg som leder insatsen samt ett turkiskt och kanadensiskt fregattfartyg. Andra Natoländer förväntas snarast bidra med fler fartyg.

– Detta kan hjälpa till att hindra illegal människosmuggling samt minska flyktingströmmen och hantera den mänskliga tragedin på bättre sätt än vi har gjort hittills, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Bryssel.

Annons
Annons

Nato har beslutat att skicka fartyg till Egeiska havet för att hindra människosmugglare från att föra tiotusentals flyktingar från Turkiet till Grekland.

Foto: Virginia Mayo / APBild 1 av 1

Han sade att specialinsatsen inte ska stoppa människor som flyr utan smugglare.

– Det handlar inte om att stoppa eller tvinga tillbaka flyktingbåtar. Vi kommer att kunna bidra med väsentlig underrättelseinformation för att bekämpa människosmuggling, sa Stoltenberg och tillade att Nato även ökar underrättelsearbetet vid landgränsen mellan Turkiet och Syrien. Uppgifterna ska delas med EU:s gränskontrollmyndighet Frontex och EU-myndigheter.

Nato har beslutat att skicka fartyg till Egeiska havet för att hindra människosmugglare från att föra tiotusentals flyktingar från Turkiet till Grekland.
Nato har beslutat att skicka fartyg till Egeiska havet för att hindra människosmugglare från att föra tiotusentals flyktingar från Turkiet till Grekland. Foto: Virginia Mayo / AP

Det är första gången som militära Nato tar en direkt roll i den europeiska flyktingkrisen, och torsdagens beslut är minst sagt ovanligt. Det anses ta hanteringen av flyktingfrågan till en ny nivå, men frågorna kring insatsen är många.

Ska Nato plocka upp flyktingar ut havet och skeppa dem tillbaka till Turkiet? Vad händer då med svällande flyktinggrupper i Turkiet? Eller tas de flyende till Grekland och hur ska de då tas omhand av redan knäande mottagningscenter ? Får flyende verkligen chans att söka asyl som sig bör med Natobromsen ? En annan oklarhet är om Natoinsatsen medför ökad risk för upptrappad militarisering av flyktingkrisen. En tredje är hur dispyten mellan Turkiet och Grekland över Cypern kan påverkas av Natos patrullering.

Vid FN:s flyktingkommissariat UNHCR var man på torsdagen fåordig och taleskvinnan Melissa Fleming sa till SvD att ”vi försöker reda ut vad Nato-insatsen betyder och återkommer med kommentarer”. Vid internationella migrationsorganisationen (IOM) var reaktionen också extremt återhållsam.

Annons
Annons

Syriska flyktingar nära Bab al-Salam gränsen mellan Syrien ocg Turkiet.

Foto: Bunyamin Aygun / APBild 1 av 1

– Om det hjälper till att rädda liv är vi glada, sade talesmannen Leonard Doyle.

Vid IOM är man tydligt oroad över att flyktingströmmen över Egeiska havet inte visar några tecken på att avta, snarare tvärtom. Den massiva militäroffensiven mot Aleppo väntas dessutom öka flyktingströmmen mot Turkiet, med tiotusentals människor som successivt lär släppas in i landet och fortsätta mot EU-mark.

Med Aleppo i brand och 51 000 människor som flyr staden där 500 uppges ha dödats sedan offensiven inleddes, riktas nu mångas ögon mot mötet med stödgruppen för Syrien (ISSG) i München. Där möttes 17 utrikesministrar för att främst diskutera en vapenvila på torsdagskvällen. På plats fanns nyckelspelarna Ryssland, USA, Saudiarabien, Turkiet och Iran. Deras sammastrålande ses som en ödesstund för fredssamtalen som kollapsade i Genève förra veckan.

Inför mötet rapporterades att Ryssland föreslår en vapenvila den 1 mars.

  • Vi har lagt ett mycket specifikt förslag om vapenvila, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov när ministrarna satte sig ner för samtal, enligt nyhetsbyrån afp.

USA insisterar dock att vapenvilan måste träda ikraft omedelbart. Annars väntas ytterligare tre veckors bombningar där den ryskstödda regimen kan krossa Aleppo fullständigt med ett outhärdligt lidande för civilbefolkningen. FN varnar redan för att 300 000 människor inom kort kan kapas av från all hjälp i Aleppo. Flykten befaras därför öka dramatiskt om Münchenmötet inte leder till konkreta framsteg.

Syriska flyktingar nära Bab al-Salam gränsen mellan Syrien ocg Turkiet.
Syriska flyktingar nära Bab al-Salam gränsen mellan Syrien ocg Turkiet. Foto: Bunyamin Aygun / AP
Annons
Annons

IOM:s senaste siffror talar också klarspråk: Under årets första sex veckor har närmare 70 400 flyende kommit över havet och 319 dött på vägen. Det är mer än 1 500 flyende per dag, och nästan 18 gånger fler som anlänt till de grekiska öarna jämfört med samma period förra året. Sedan 1 januari 2015 har nästan 925 000 flyktingar kommit till den grekiska övärlden, och i mars väntas Grekland passera miljonstrecket, enligt IOM.

Med detta scenario framför ögonen vände sig Turkiet, Grekland och Tyskland till Nato för hjälp. EU har tidigare uppmanat Turkiet att hejda flyktingströmmen och i gengäld få tre miljarder euro samt löften att EU-länder ska ta hand om stora grupper med flyktingar. Men EU har ännu inte betalat några pengar och idén med att EU-länder skulle ta flyende har misslyckats. Av de 160 000 flyktingar som skulle placeras ut inom EU har bara drygt 400 tagits emot.

EU startade en egen militärinsats mot smugglare på Medelhavet mellan Libyen och Italien förra året – Sophia. Men strax därefter styrde flyktingströmmen om till den mindre farliga havsvägen över Egeiska havet.

Sophia-insatsen har dock fortsatt, men rapporteras mest ha ägnat sig åt att plocka upp flyktingar och föra dem till EU-länder i stället för att slå ner på smugglare. En fråga som restes i samband med Sophia-insatsen och Italiens tidigare räddningsinsats Mare Nostrum är om dessa snarare uppmuntrar fler att fly, då flyktingarna hoppas att fartygen räddar dem ur havet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons