Annons

Naturvårdsverket kan stoppa Pajalagruvan

Politiker i Pajala har skrivit ett upprop i protest mot att en skrivelse från Naturvårdsverket kan stoppa återöppnandet av gruvan i Kaunisvaara. Arkivbild.
Politiker i Pajala har skrivit ett upprop i protest mot att en skrivelse från Naturvårdsverket kan stoppa återöppnandet av gruvan i Kaunisvaara. Arkivbild. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Under strecket
TT
Publicerad

Naturvårdsverket anser att det inte är möjligt att driva gruvan i Kaunisvaara på samma sätt som Northland gjorde före konkursen, vilket Kaunis Iron planerar att göra. Enligt myndigheten är transporterna med lastbil och tåg till Narvik en avvikelse från miljötillståndet, rapporterar lokala medier.

Kaunis Iron säger till P4 Norrbotten att Naturvårdsverkets skrivelse kan stoppa gruvan som de planerar att öppna 1 juli 2018. Nu skriver Pajalas kommunpolitiker i ett upprop till regeringen att de är oroliga att en övernitisk inställning från Naturvårdsverket kan stoppa gruvan.

I uppropet kräver politikerna att regeringen visar handlingskraft och säkerställer att miljöarbetet i samband med gruvan bedrivs i samråd med näringslivet. En namninsamling har startats för att visa att hela befolkningen står bakom uppropet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons