Annons

Nätverk från gulfstater skulle sponsra svensk bank

SvD AVSLÖJAR | Polisutredningen fortsätter mot personerna i Sveriges största muslimska friskolekoncern, al-Azhar. Grundaren sitter häktad misstänkt för bland annat grov penningtvätt.

SvD:s granskning visar att mannen under flera år haft starka ekonomiska band till investerare i gulfstaterna – som stått redo att sponsra en islamisk bank i Sverige.

Under strecket
Publicerad

Al-Azharskolan i Vällingby, Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

Al-Azharskolan i Vällingby, Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Al-Azharskolan i Vällingby, Stockholm.
Al-Azharskolan i Vällingby, Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

SvD har tidigare avslöjat att en stiftelse som driver en grundskola i Örebro tagit emot miljonbidrag från det saudiska kungahuset. Skolan har i omgångar fått svidande kritik från Skolinspektionen för bland annat könsuppdelning och bön under skoltid.

Det väckte frågor om vilket inflytande länder med en extrem tolkning av islam har över stiftelser i Sverige. I en rapport från Försvarshögskolan varnar man särskilt för inflytandet från gulfstaterna, som förespråkar en konservativ salafistisk ideologi.

Det skulle inte dröja länge innan en annan stiftelse som driver skolor hamnade i blåsväder. Stiftelsen al-Azhar, som driver Sveriges största muslimska friskolekoncern, är rejält stukad då flera nyckelpersoner i stiftelsen är misstänkta för grova ekobrott.

Annons
Annons

Grundaren och tidigare ordföranden i stiftelsen är fortsatt häktad misstänkt för grov penningtvätt.

Stiftelsen driver skolor i Stockholm, Göteborg och Örebro med cirka 2 000 elever.

– Vi är mitt uppe i utredningen där vi har valt att hålla en person kvar i häktet, på grund av att personen bedöms kunna försvåra utredningen, fly eller fortsätta begå brott. De andra fyra personerna är släppta på fri fot men misstankarna kvarstår, säger åklagaren Lisa Hermanrud.

Investerare har stått redo att pumpa in miljoner i mannens projekt i Sverige.

Personen som är fortsatt häktad är en affärsman från Östafrika, som misstänks för grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman.

SvD:s granskning visar att mannen under flera år haft affärskontakter i gulfstaterna. Investerare har stått redo att pumpa in miljoner i mannens projekt i Sverige.

Förutom att han är grundare till friskolorna har mannen varit drivande i bygget av en moské i Rinkeby som beräknades kosta 100 miljoner. Men när SvD kunde berätta om anklagelserna om brott drog sig byggbolaget NCC ur projektet.

Samme man har också haft ambitionen att starta Sveriges första islamiska bank. Ansökan till Finansinspektionen fick avslag 2016. Men mannen hävdade att de 5 miljoner euro som krävs i startkapital fanns.

Finansinspektionens handlingar om banken är till stor del under sekretess, men SvD kan nu berätta mer om vilka de tilltänkta styrelsemedlemmarna för banken var.

Där återfinns män från gulfstaten Bahrain i Mellanöstern, men också personer från Malaysia, visar handlingar från Finansinspektionen. SvD har tidigare berättat att pengadonationer ofta kommer med motkravet att få inflytande eller plats i styrelser, både när det kommer till skolor och moskéer i Sverige.

Annons
Annons

En oljeshejk från den kuwatiska kungafamiljen stod redo att gå in med 15 miljoner euro i projektet, enligt mannen själv.

Mannen själv skulle stå som vd för banken och äga 61 procent, men Finansinspektionen, FI, ansåg att han saknade tillräcklig erfarenhet.

I en intervju från 2017, som ligger till grund för en uppsats, berättar mannen att hans ambition är att skapa en ”förbindelse” mellan Sverige och den ”muslimska världen” – främst gulfstaterna.

Affärsmannen säger i intervjun att han besökt gulfstaterna flera gånger och bjudit in investerare därifrån med starkt intresse att sponsra muslimska projekt i Sverige.

Mannen själv skulle stå som vd för banken och äga 61 procent, men Finansinspektionen, FI, ansåg att han saknade tillräcklig erfarenhet.

Bolaget, som hanterar pengaöverföring mellan länder och valutaväxling, och som mannen hoppades kunna utveckla till en bank, har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva verksamhet.

Men initierade källor med insyn i Finansinspektionens arbete säger till SvD att mannens bolag hårdgranskas av FI, och att myndigheten har hittat brister. Sanktioner är att vänta, men uppgiftslämnaren vill inte röja information som kan skada polisutredningen.

Upptäckten gjorde att Länsstyrelsen i Stockholm slog larm.

al-Azhar-stiftelsen har sponsrat affärsmannens växlingsbolag med 10 miljoner kronor. En stiftelse vars huvudsakliga intäkter alltså består av kommunala eller statliga skolpengar.

Upptäckten gjorde att Länsstyrelsen i Stockholm slog larm. Utlåningen av de 10 miljonerna kan bryta mot stiftelselagen eftersom affärsmannen varit ordförande för al-Azhar stiftelsen och samtidigt flyttat pengar till sina egna bolag.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

al-Azhar-stiftelsen, som mannen både grundat och suttit som ordförande i, har samtidigt fått mångmiljonbidrag i form av skolpengar.

Brottanklagelserna har fått Skolverket att reagera. De granskar nu al-Azhar i både Stockholm och Örebro, samt ett aktiebolag som förvärvats av stiftelsen, som driver två gymnasieskolor – International IT Collage of Sweden i Stockholm och Göteborg.

Under perioden 2015–2018 har de tagit emot statsbidrag på totalt cirka 14 miljoner kronor, som Skolverket nu följer upp.

– Vi vill säkerställa att statsbidragen använts till det som de ska användas till. Om den fördjupande granskningen visar att så är inte fallet, då kan vi fatta beslut om återkrav, säger Joakim Feldt, chef vid Skolverkets handläggningsavdelning.

Men Skolverket betalar endast ut statliga bidrag. Stiftelsens intäkter kommer till stor del från den kommunala skolpengen. SvD har därför begärt ut hur mycket pengar al-Azharskolan i Örebro och Stockholm fått utbetalt från respektive kommun senaste åren.

Mellan 2013 och 2018 handlar det om över 400 miljoner kronor.

Vad polisutredningen landar i, eller när ett eventuellt åtal kan presenteras, återstår att se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons