Annons

Nätverk lurade äldre – nu döms sex personer

Sex män döms för bland annat grovt bedrägeri efter att ha lurat äldre att swisha pengar. Arkivbild.
Sex män döms för bland annat grovt bedrägeri efter att ha lurat äldre att swisha pengar. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett nätverk som lurat äldre på hundratusentals kronor via telefonbedrägerier avslöjades av polisen i början av året. Nu döms sex personer för bland annat grovt bedrägeri.

Under strecket
Joel Sund / TT
Publicerad

Malmöpolisen gjorde i januari ett tillslag mot nätverket som ska ha lurat äldre människor på sammanlagt omkring 700 000 kronor via telefonbedrägerier. Vid Malmö tingsrätt döms nu sex män för grovt bedrägeri eller försök till grovt bedrägeri. Domen gäller för brott i 37 fall.

Tre av männen får fängelsestraff och de tre andra villkorlig dom eller skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Två av dem som får fängelsestraff anser tingsrätten ha varit ledande i nätverket. En 29-åring får två år och sex månaders fängelse och en 31-åring får ett år och elva månader. 29-åringen döms för 21 grova bedrägerier och tre bedrägeriförsök. Strafflängden har enligt tingsrätten bestämts med hänsyn till att personerna har suttit häktade under en längre tid.

Malmömännen döms för bedrägerier mot 41 äldre personer i hela landet – från Jukkasjärvi till Ronneby. Genom att ringa upp och påstå att de är banktjänstemän eller poliser och varna för bedrägerier lyckades Malmöligan lura personer i 75- till 80-årsåldern att swisha över pengar.

Till sin hjälp hade bedragarna 31 misstänkta "penningmålvakter" – ungdomar i 20-årsåldern från Malmö och Staffanstorp. 25 personer döms för penningtvättsbrott, då de tagit emot pengar från bedragarna via Swish som de sedan lämnat tillbaka till bedragarna i kontanter.

Den yngste misstänkta målvakten slapp dock åtal helt, då denne bara är tolv år gammal. Samtliga 25 personer döms till böter och en majoritet får även villkorlig dom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons