Annons

14-åring med Glock – här dyker de tunga vapnen upp

Flera automatvapen hittades i källarförrådet. Till vänster syns vapnet som Skånenätverket smugglat in.
Flera automatvapen hittades i källarförrådet. Till vänster syns vapnet som Skånenätverket smugglat in. Foto: Bildbevis från förundersökningsprotokollet

Människorov och kallblodiga mordförsök. Skånenätverkets vapen har dykt upp i över 40 brottsfall sedan de smugglades in i landet. Här är sex av fallen.

Under strecket

1 / 6

Vapen gömdes i leksakslådorna

Januari 2017. En mamma i 40-årsåldern hämtar leksaker i källarförrådet till sitt yngsta barn. När hon öppnar flyttkartongerna hittar hon fem automatvapen. Kvinnan ringer direkt till sin äldsta son.

– Fattar du vad du har gjort? De kommer att klippa mig nu, svarar han.

Sonen berättar att tre bröder tvingat honom att gömma vapnen, och hotat att skjuta honom i knäskålarna om han inte gjorde som de sa.

Flera av automatvapnen kom från Slovakien och minst ett av dem hade förts in i Sverige av Skånenätverket. Sonen dömdes för grovt vapenbrott.

Annons
Annons

Infart till Kramfors.

Foto: Robin Lorentz-Allard/TTBild 1 av 1

2 / 6

Man skjuten i benet i Kramfors

Infart till Kramfors.
Infart till Kramfors. Foto: Robin Lorentz-Allard/TT

Maj 2015. En man i 30-årsåldern känner en brännande smärta i benet när han lämnar ett gym i Kramfors. Eftersom han har musik i lurarna har han aldrig hört skottet. Men när han tittar ner ser han blodet forsa fram ur såret.

Skytten grips och döms. Han använde en Glockpistol som Skånenätverket smugglat in i landet.

Bara två dagar tidigare hade en annan man blivit skjuten i benet i den lilla norrländska bruksorten.

Annons
Annons

Malmöbo besköts med kinesisk pistol.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

3 / 6

Mordförsök i taxibil i Rosengård

Malmöbo besköts med kinesisk pistol.
Malmöbo besköts med kinesisk pistol. Foto: Johan Nilsson/TT

Mars 2016. En man blir beskjuten när han ska stiga in i en taxi i stadsdelen Rosengård i Malmö. Han flyr från platsen. När polisen kommer dit finns bara kulorna och tomhylsorna kvar på brottsplatsen.

Ett halvår senare kan kulorna knytas till en pistol som hittas slängd under en bil i Landskrona, fyra mil från Malmö. Den kinesiska Norincopistolen hade köpts av Skånenätverket i Slovakien två år tidigare.

Polisen kopplar pistolen till en man som sedan döms för vapenbrott. I utredningen framkommer att nära vänner till den dömda också köpt ett vapen, en Glock, av Skånenätverket som de använt i att annat mordförsök.

Annons
Annons

Tramadoltabletter och Glockpistol. Arkivbilder.

Foto: TTBild 1 av 1

4 / 6

Skånenätverkets vapen hamnade hos barn

Tramadoltabletter och Glockpistol. Arkivbilder.
Tramadoltabletter och Glockpistol. Arkivbilder. Foto: TT

Oktober 2014. En 14-årig pojke och hans ett år äldre bror avslöjas med 9 963 Tramadoltabletter, en Glockpistol och några gram cannabis när polisen gör husrannsakan hos deras mamma i Malmö.

En av pojkarna uppger att pistolen har köpts för 25 000 kronor. Skånenätverket hade köpt den i Slovakien en månad tidigare för 9 000 kronor.

Den totala vinsten som Skånenätverket gjort på sina Glockaffärer uppgår till cirka 1,3 miljoner kronor med en vinstmarginal på över 70 procent, enligt polisens beräkningar.

Annons
Annons

Vapnet som 18-åringen sköts med. En kulsprutepistol av modell Skorpion.

Foto: Bild från NFC:s vapenanalys Bild 1 av 1

5 / 6

Tonåring sköts – för en Rolex

Vapnet som 18-åringen sköts med. En kulsprutepistol av modell Skorpion.
Vapnet som 18-åringen sköts med. En kulsprutepistol av modell Skorpion. Foto: Bild från NFC:s vapenanalys

November 2018. Fyra män lockar in en 18-årig pojke i en bil i Stockholmsområdet. I bilen riktas en kulsprutepistol av modell Skorpion mot hans tinning, berättar han.

Männen i bilen kräver att få 18-åringens Rolexklocka. Männen drar ut honom ur bilen, skjuter tre skott mot hans underkropp och tvingar ner honom i bagageutrymmet.

Efter en kort bilfärd drar de ut honom och under knivhot befaller de honom att ringa sin mamma. Hon uppmanas betala för att lösa ut honom. Under samtalet stöter en av männen i bilen kniven i 18-åringen upprepande gånger.

Vapnet hade smugglats till Sverige av Skånenätverket. Gärningsmännen dömdes för utpressning, människorov och misshandel.

Annons
Annons

En kulsprutepistol av modell Skorpion.

Foto: PolisenBild 1 av 1

6 / 6

Lämnade in vapen på hotell

En kulsprutepistol av modell Skorpion.
En kulsprutepistol av modell Skorpion. Foto: Polisen

April 2015. En man i 20-årsåldern försöker hämta ut sin väska från bagageinlämningen på ett hotell i Göteborg. Men han saknar kvittot för väskan och när personalen ber honom berätta vad den innehåller blir han stressad.

20-åringen förklarar att det ska finnas ömtåligt porslin i väskan från hans mamma. Sedan lämnar han plötsligt hotellet utan sitt bagage.

När väskan öppnades hittades två kulsprutepistoler, två automatkarbiner, tre pistoler och tre handgranater. Två av vapnen hade smugglats in från Slovakien av Skånenätverket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons