Annons

Nazister gav sig på cyklist – sen satte de sig för att fika

En grupp nazister ska ha attackerat en cyklist utanför ett bageri i Klintehamn på Gotland. Efter attacken satte de sig ner på bageriets uteservering och fotsatte fika, enligt vittnen till händelsen.
– Jag har inget annat val än att servera dem. Polisen är en halvtimme bort, säger bageriägaren Arild Kleven.

Under strecket
Publicerad

Bilden är från Visby och årets Almedalsvecka men har inte med denna händelse att göra.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Bilden är från Visby och årets Almedalsvecka men har inte med denna händelse att göra.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Bilden är från Visby och årets Almedalsvecka men har inte med denna händelse att göra.
Bilden är från Visby och årets Almedalsvecka men har inte med denna händelse att göra. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ytterligare en misstänkt misshandel med nazister inblandade har rapporterats på Gotland. Halv elva på lördagsförmiddagen fick polisen in en anmälan om att fem personer ska ha gett sig på en tonåring på cykel.

SvD har varit i kontakt med ett vittne till händelsen som inträffade utanför ett bageri i Klintehamn.

– De flög på en kille i övre tonåren som cyklade förbi och som hade sagt någonting till dem. De sparkade ner honom. Jag och min tjej försökte få bort dem, de var hotfulla och skrek. De hotade oss och frågade om vi står bakom killen på cykeln. Då sa jag att vi inte tycker att det är okej att fem personer slår ner en ensam kille, berättar mannen som bevittnat händelsen.

Bageriets ägare Arild Kleven säger att nazisterna ätit frukost på bageriet två gånger hittills. Han säger också att han tycker att det är väldigt ”tufft och jobbigt” men att han instruerat sin personal att inte på något sätt protestera mot dem.

Annons
Annons

– De kommer hit i sin fulla mundering, med de vita pikettröjorna och de rör ju sig alltid i grupp. De sitter på min uteservering, man känner sig nästan belägrad och jag ser att folk inte vågar komma i närheten. Hade jag haft mitt bageri i Visby, där polisen är i närheten, så hade jag kunnat vägra servera dem. Nu kan jag inte det eftersom polisen är en halvtimme bort, säger han.

Mannen som bevittnat den misstänkta misshandeln berättar för SvD att nazisterna ska ha gått tillbaka till uteserveringen och fortsatt fika efter händelsen.

– En av dem kom in i bageriet och bad om påtår. Det blev helt tyst. Ingen vågade säga någonting. Det var väldigt konstigt, säger han.

Arild Kleven bekräftar det.

–De känner sig så trygga, det känns så sjukt. En ensamkommande ungdom som jobbar här i bageriet ser detta. Jag är ledsen över att det ska vara så, att de får det utrymmet, säger han.

Efter händelsen tillkallades polis som tog upp en anmälan på plats. Mats Eriksson, polisens presstalesperson, säger att varken målsägande eller gärningspersoner var på plats då och att polisen i nuläget enbart har vittnesuppgifter.

SvD har varit i kontakt med tonåringen på cykeln. Han berättar hur han, efter att ha sett männen med NMR-tröjor på uteserveringen, bestämde sig för att markera mot dem.

– Jag blev irriterad över att de är i Klinte. Jag blev arg för att de är här, säger han.

Så han cyklade runt hörnet och nästa gång han skulle passera uteserveringen spottade han på marken framför dem.

– En av dem ställde sig upp, tog tag i min paketkorg och drog omkull mig. Tre av dem ställde sig då över mig och skrek. En tryckte ner mig mot asfalten.

Han berättar att han blev rädd.

– Jag känner ändå att man måste säga ifrån. Alla kan inte bara låta dem sitta vid det där jävla fiket. Man måste våga bli sur, säger han.

Ytterligare en anmälan om misshandel har kommit in till polisen under lördagen. En person ska ha blivit misshandlad på Donners plats i samband med ett tal. Enligt polisens presstalesperson Mats Eriksson, ska en person ha tryckt upp en i kamera i ansiktet på målsägande. När denne försökte trycka bort kameran blev han knuffad till marken och skadade ett finger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons