Annons

Tränade med kniv i kommunlokal i Nacka

NMR-demonstranter på Kungsholms torg i Stockholm, augusti 2018.
NMR-demonstranter på Kungsholms torg i Stockholm, augusti 2018. Foto: Fredrik Persson/TT

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har tränat för strid med kniv i en lokal som ägs av Nacka kommun. Kommunen känner till NMR:s närvaro, men anser sig inte kunna stänga ute dem, skriver Expo.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Enligt tidningen har nazisterna bland annat tränat strid med knivattrapper i lokalen, som ofta används av idrottsföreningar med aktiviteter för barn. Expo skriver att kampsportövningarna spelar en viktig roll för NMR inför vad organisationen kallar ett kommande ”raskrig”.

Nacka kommun fick i januari tips att lokalen används av NMR, men anser sig inte kunna avboka nazisterna.

– Det är en privatperson som bokat lokalen, det vill säga inte organisationen i fråga. Enligt vår bedömning har de bedrivit träning i lokalen, det vill säga inte illegal eller kriminell verksamhet. Vår juridiska bedömning är att vi därför inte kan neka dem att hyra lokalen. Vi får nu följa upp detta och om det framkommer att det förekommer olaglig verksamhet så blir såklart bedömningen en helt annan, säger Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör i Nacka, till Expo.

Kommunen har samtidigt en policy om att våldsbejakande extremism inte ska förekomma inom ”verksamhet som är finansierad av kommunen”.

Robin Andersson Malmros, projektledare på Segerstedtinstitutet, säger att fallet är intressant och att det speglar en juridisk gråzon.

– Nacka har en policy kring hur man ska agera mot våldsbejakande extremister. Så att de vetat om detta, men inte agerat i enighet med sin policy, är intressant för mig som studerar kommuners arbete mot våldsbejakande extremism, säger han till Expo.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons