Annons

Efter stoppade marschen – 35 personer gripna

Nazisterna NMR:s demonstration stoppades och kravaller utbröt i centrala Göteborg. 35 personer greps och misstänktes bland annat för våldsamt upplopp när tumult utbröt.

Både nazister och militanta motdemonstranter attackerade polisen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tumult utbröt under nazisternas marsch i Göteborg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Nazisterna lämnar platsen där demonstrationen stoppades.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Tumult utbröt under nazisternas marsch i Göteborg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Tumult utbröt under nazisternas marsch i Göteborg.
Tumult utbröt under nazisternas marsch i Göteborg. Foto: Lars Pehrson

”Nordisk revolution, utan pardon” skanderade nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen innan de plötsligt började ropa ”bryt vänster, ta vänster”.

NMR bytte riktning och avvek från den tillståndsgivna rutten. Nazisterna försökte ta sig förbi polisen med hjälp av sina sköldar. Det blev en kraftfull konfrontation mellan nazisterna och polisen, och ledare inom NMR manade sköldbärarna att fortsätta framåt.

Det tog inte ens en timme från att NMR hade börjat gå mot centrum tills våldsamheter utbröt.

En polis skadades lindrigt i samband med den sammandrabbningen.

Våldsamt upplopp, allvarliga bråk, stenkastning, dragna polisbatonger och skadade personer. Det blev resultatet av demonstrationerna i Göteborg. Flera personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. En av de gripna var NMR:s ledare Simon Lindberg.

Annons
Annons

Nazisterna lämnar platsen där demonstrationen stoppades.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Poliser bildade en ring runt Nordiska motståndsrörelsen – med full skyddsutrustning och dragna batonger. Nazisterna plockade då på sig sina skyddshjälmar och bildade en mur med sköldar för att polisen inte skulle kunna komma intill.

NMR var klädda i svarta jackor med tyrrunan på bröstet och gick i samlat led med sina grönsvarta fanor. Exakt hur många nazister som samlades är oklart, men NMR lyckades inte samla de tusen personer som man hoppats på.

Vi stannar tills de släpper våra kamrater.

Samtidigt pressades polisen tillbaka av motdemonstranter och utsattes för stor press på två fronter. Maskerade motdemonstranter försökte gång på gång forcera avspärrningarna genom att rusa mot polisen. Både stenar och flaskor ven i luften och flera personer fick bryskt föras bort vid ett allvarligt bråk vid Liseberg.

Piketbussar med påslagna blåljus körde mot folkmassan för att skingra motdemonstranterna. En person fördes till sjukhus. Sahlgrenska hade redan på morgonen gått upp i stabsläge för att hantera eventuella skadade.

Både militanta motdemonstranter och nazister greps av polis, misstänkta för olika våldsbrott. På eftermiddagen bekräftade polisen att 35 personer gripits och drygt 29 personer omhändertagits.

22 misstänkts för våldsamt upplopp.

Det uppstod en lång kamp om gatan där NMR blev stoppade av polis. I flera timmar omringade polisen NMR och oroligheter blossade upp.

Nazisterna lämnar platsen där demonstrationen stoppades.
Nazisterna lämnar platsen där demonstrationen stoppades. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Nazisterna tryckte på given order sköldarna mot oss tio journalister som stod där.

NMR:s presstalesperson Per Öberg, som höll ett tal på platsen där demonstrationen stoppats, sa att de krävde att deras ledare Simon Lindberg skulle släppas.

– Vi stannar tills de släpper våra kamrater, sa Öberg.

Vid ett tillfälle beslagtog polisen NMR:s fanor och plakat, detta efter att nazister från NMR hotade och motade bort journalister som var på plats.

– Nazisterna tryckte på given order sköldarna mot oss tio journalister som stod där. Stämningen var otroligt hotfull, berättar SvD-reportern Frida Sundkvist.

Polisen försökte föra en dialog med NMR om hur demonstrationen skulle fortlöpa. Men i takt med att tiden för NMR:s demonstationstillstånd löpte ut skickades turistbussar till platsen för att få bort demonstranterna därifrån.

Till slut valde NMR att tåga tillbaka samma väg som de kom – tillbaka till samlingsplatsen vid ICA Maxi i Mölndal söder om stan där bilar väntade.

– Vi har haft en dialog med dem, bussar var ett alternativ. Men det var bättre att de gick tillbaka till samma ställe, sa Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Kvällen innan demonstrationen grep polisen ett antal personer vid gränsen. Två tyskar beväpnade med knivar greps på Landvetter. En utländsk medborgare greps på en buss när han sparkat en polis i ansiktet. Polisen tror att de planerade att delta i demonstrationen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons