Annons

Nederländska stjärnan: "USA är arroganta"

Nederländernas mittfältare Danielle van de Donk (höger) upplever att USA redan har tagit ut VM-guldet i förskott.
Nederländernas mittfältare Danielle van de Donk (höger) upplever att USA redan har tagit ut VM-guldet i förskott. Foto: Francisco Seco

USA har visat upp ett oförskämt bra självförtroende genom hela VM-turneringen.

Nu har Nederländernas Danielle van de Donk tröttnat.

– Jag tycker att USA är arroganta när de pratar om oss i medier, säger mittfältaren till Fifas webbplats.

Under strecket
TT
Publicerad

1–0-segern i förlängningsrysaren mot Sverige innebar att Nederländernas damlandslag för första gången ska spela VM-final i fotboll.

Men väl där går nationen in som klar underdog mot USA – som hittills vunnit samtliga av sina sex matcher och gjort överlägset flest mål i turneringen: 24 jämfört med Nederländernas elva.

Detta är något som inte direkt har skadat det redan starka självförtroendet i det amerikanska lägret. Redan efter den andra gruppspelsmatchen mot Chile (3–0) sade försvararen Ali Krieger att "USA både har det bästa laget i världen och det näst bästa".

Landslaget har även anklagats för osportsligt målfirande, först i 13–0-slakten mot Thailand men även när Alex Morgan låtsades dricka te efter sin avgörande 2–1-nick i semifinalen mot England. Något som har förvånat den amerikanska anfallaren.

– Jag tycker att det finns en sorts dubbelmoral bland kvinnor i idrott, att vi känner att vi måste vara ödmjuka i vår framgång. Vi måste fira, men inte för mycket. Vi måste göra någonting men det måste alltid vara inom vissa gränser, säger Morgan till BBC.

– Samtidigt firar män sina mål världen över i stora turneringar med att ta sig i skrevet eller vad det nu kan vara.

Nederländernas mittfältare Danielle van de Donk har noterat det amerikanska lagets självförtroende i VM – och hon tycker inte att det är särskilt klädsamt.

– Jag tycker att USA har blivit ganska arroganta i hur de pratar om oss i medier den sista tiden, säger Arsenalspelaren till det internationella fotbollförbundet Fifas webbplats.

– De har, praktiskt taget, redan gratulerat oss till andraplatsen. Men jag älskar det. Låt dem säga vad de vill säga, fortsätter hon.

Trots att Nederländerna sedan länge har uppnått historiska framgångar i årets fotbolls-VM så är van de Donk inte nöjd med silver.

– Finalen är som vilken match som helst. Det står 0–0 när matchen börjar och det ska spelas om det i åtminstone 90 minuter. Vi ska visa dem på planen hur mycket vi vill vinna VM. Först efteråt kan vi börja snacka, säger hon.

VM-finalen spelas på söndag klockan 17 och avgörs i Lyon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons