Annons

Kraftigt ned på börsen i Stockholm efter USA-raset

Stockholmsbörsen öppnar med en kraftig nedgång på 1,3 procent, efter raset på Wall Street under tisdagen.

Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det blev en turbulent tisdag på den amerikanska börsmarknaden. Oron över ränteutvecklingen på obligationsmarknaden slog hårt mot framför allt finanssektorn, och storbankerna rasade på bred front.

Också onsdagens handeln i Asien inleddes med rejäla nedgångar – och nu följer Stockholmsbörsen efter. I den inledande handeln föll börsens breda index med 1,2 procent.

Samtidigt spår Nordnets sparekonom Joakim Bornold att handeln kommer att vara avvaktande under dagen.

Annons

– Man ska också komma ihåg att de amerikanska marknaderna är stängda i dag, så handeln kommer att vara tunn och avvaktande, säger han.

De stora förlorarna bland OMSX30-bolagen blev i den inledande handeln Electrolux, som föll 3,6 procent, och Volvo med ett tapp om 3 procent.

Som sparare gäller det att se över sina investeringar nu, under den rådande turbulensen, råder Joakim Bornold.

– Är det så att du har pengarna på börsen och ska använda dem i närtid – ja då ska du sälja. Det rådet ger jag alla dagar i veckan, säger han.

I USA var det, förutom de amerikanska storbankerna, också Apple en av förlorarna i tisdagens handel. Techjätten föll 4,4 procent, efter en tidigare uppgång.

Svenskarna vurmar för Apple-aktien och hos många ingår den i innehavet av USA- eller globalfonder.

– Det man ska ha med sig är att de amerikanska börserna gått väldigt bra under en längre tid, och det är en effekt som kommer att jobba emot dig den dagen kronan stärks. Men över tid jämnar det ut sig, säger Joakim Bornold.

– Anledningen till börsens svängningar nu inte handlar om att siffrorna är dåliga, utan snarare rädslan för att siffrorna ska vara dåliga, och rädslan för ett eskalerande handelskrig, tillägger han.

Men även om det inte finns anledning till panik manar han till att balansera upp portföljen och förbereda sig på svårare tider.

– Det är mycket möjligt att det kommer att blåsa betydligt hårdare än vad det gör nu, säger han.

Efter reklamen visas:
Finansvärldens ologiska logik
Annons
Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons