Annons

Per Gudmundson:Nej, Islamiska staten är inte besegrad

Donald Trumps beslut att ta hem styrkorna från Syrien har fått general Jim Mattis att avgå från posten som försvarsminister.
Donald Trumps beslut att ta hem styrkorna från Syrien har fått general Jim Mattis att avgå från posten som försvarsminister. Foto: Manuel Balce Ceneta / TT
Under strecket
Publicerad
Foto: Twitter Bild 1 av 1

Den första maj 2003 ställde sig dåvarande president George W Bush på hangarfartyget USS Abraham Lincoln, vilket precis hade återkommit från Persiska viken. Han förklarade att alla större militära operationer i Irak var över, och att USA och dess allierade hade segrat. På en banderoll bakom presidenten kunde man läsa ”Mission accomplished”.

Det har gått mer än femton år. Det är fortfarande krig. Vad som hände efter president Bushs framträdande var snarast att situationen i Irak blev värre. 2006 ombildade sig den del av motståndsrörelsen som dittills hade varit känd som al-Qaida i Irak till Islamiska staten. Skeendet var naturligtvis komplext, men förenklat kan man säga att IS fick lokal legitimitet som rättroende sunniarabers försvarare och etablerade sig som maktfaktor. När grannlandet Syrien kollapsade kunde IS ta en stor del av landet.

I juni 2014 proklamerade IS att Kalifatet hade upprättats. Territoriet utgjorde en stor del av Syrien och Irak, som i islamisk historieskrivning var att anse som heligt land. Kalifatet innebar en lockelse för ortodoxa muslimer världen över. Tusentals jihadister från jordens alla länder anslöt sig för att försvara vad man uppfattade som sann islamisk lära i kamp mot de otrogna.

Annons
Annons
Foto: Twitter Bild 1 av 1

Bara från Sverige reste omkring tre hundra personer – tiofalt vad Säkerhetspolisen tidigare sett i något annat islamiskt konfliktområde. Närmare hälften av dem beräknas ha återvänt. Några av dem kommer att bedriva jihad här. Tre terrordåd i Stockholm hittills – en brandbomb mot en vallokal för exilirakier 2005, självmordsbombaren i julhandeln 2010, och lastbilsattacken på Drottninggatan – går att härleda direkt dit. Fler kommer det att bli.
Kriget i Levanten är långt ifrån över. Tvärtom utspelas det globalt.

På onsdagen meddelade nuvarande president Donald Trump att USA ”har besegrat Islamiska staten i Syrien” och att de ungefär 2 000 amerikanska soldaterna ska tas hem. Det går rakt emot den militära expertisen.

IS har förvisso förlorat nästan hela sitt territorium, men beräknas ändå ha mellan 20 000 och 30 000 beväpnade män i Levanten. Hälften i Irak, där IS genomsnittligen genomför 75 attacker per månad – vilket är mer än för två år sedan. Vad som händer här kommer att ha en avgörande inverkan inte bara på regionen, utan på hela världen.

Beslutet ledde till att den kanske mest respekterade yrkesmannen i Trumps kabinett, general Jim Mattis, avgick som försvarsminister. Hans avskedsbrev, undertecknat på torsdagen, är som ett testamente över den doktrin som Trump äventyrar.

”Vi måste använda alla verktyg som står i Amerikas makt för att säkerställa ett gemensamt försvar, inklusive ett ledarskap i våra allianser. Nato:s 29 demokratier uppvisade denna styrka sida vid sida efter terrorattacken på USA den 11 september. Den 74 nationer starka koalitionen mot IS är ytterligare exempel.”

”Du har rätt till en försvarsminister vars åsikter är mer i linje med dina egna” skriver Mattis. Men egentligen är det tvärtom. Han borde ha en president som lyssnar på vad han säger.

Foto: Twitter
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons