Annons

Nekad engångsärm inte diskriminering

Folktandvården diskriminerade inte en tandläkare genom att förbjuda henne att använda engångsärmar enligt en dom i Arbetsdomstolen. Arkivbild.
Folktandvården diskriminerade inte en tandläkare genom att förbjuda henne att använda engångsärmar enligt en dom i Arbetsdomstolen. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Folktandvården i Stockholms förbud mot att använda engångsärmar vid arbete med patienter var inte diskriminering. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har drivit ärendet för en tandläkare som av religiösa skäl ville skyla sina underarmar för män. Tandläkaren hade tidigare tillåtits använda engångsärmar men detta förbjöds av Folktandvården efter att Socialstyrelsen kommit med nya hygienföreskrifter.

DO, som förde tandläkarens talan, menade att beslutet innebar så kallad indirekt diskriminering som kunde komma att särskilt missgynna muslimska kvinnor som vill skyla sina armar.

Arbetsdomstolen finner dock att Folktandvården lyckats bevisa att förbudet var både lämpligt och nödvändigt för att behålla patientsäkerheten och konstaterar att det därmed inte förekommit indirekt diskriminering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons