Annons

Nekades köp från USA - Turkiet kan satsa ryskt

Ryska Su-35 har använts av den ryska militären i några år och nu är Turkiet intresserat av planet.
Ryska Su-35 har använts av den ryska militären i några år och nu är Turkiet intresserat av planet. Foto: Suchoj

Turkiet närmar sig ett beslut om att köpa ryska stridsflygplan. En sådan affär riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Turkiet och USA och påverka försvarsalliansen Nato.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Turkiet och Ryssland uppges vara i långt gångna diskussioner om att slutföra en större affär av stridsflygplan. Enligt skiftande medieuppgifter handlar det om att Turkiet vill köpa mellan 36 och 54 nya ryska Su-35, ett avancerat stridsflygplan som kan jämföras med europeiska Eurofighter, franska Rafale eller svenska Gripen.

Mediesajten Defense News uppger att ansvariga personer för Turkiets inköp av försvarsmateriel hävdar att samtalen mellan länderna nu mognat betydligt och att en affär inte är alltför avlägsen. Liknande uppgifter kommer även från brittiska nyhetsbyrån Reuters och ryska RIA.

Om affären verkligen blir av kommer det sannolikt att återigen försämra relationerna mellan USA och Turkiet. Samtidigt ökar i så fall också oklarheten om vilken roll Nato-landet Turkiet i fortsättningen kommer att spela inom försvarsalliansen.

För tidigare i år bestämde sig Turkiet för att köpa det ryska mycket avancerade luftvärnssystemet S-400. Den affären gjordes trots att USA protesterade skarpt och försökte stoppa det hela.

Annons
Annons

En orsak var att S-400 inte kan kopplas ihop med Natos övriga system. Men framför allt är luftvärnssystemet ett direkt hot mot det nya amerikanska stridsflygplanet F-35 som också köpts av länder som Norge, Danmark, Storbritannien och Nederländerna.

Även Turkiet hade planer på att köpa F-35. Men den amerikanska militären hävdade att om F-35 placerades i närheten av S-400 så skulle Ryssland kunna få tillgång till känslig information om planet.

Resultatet blev att när leveranserna av S-400 drog igång i juli så sa USA också nej till att sälja F-35 till Turkiet. Dessutom avbröt amerikanerna samarbetet med de turkiska företag som var med och levererade delar till alla F-35-plan.

Om Turkiet verkligen genomför köpet av Su-35 kommer landet att få ett plan som kompletterar de amerikanska F-16 som flygvapnet nu använder. Men Su-35 är till skillnad mot F-35 exempelvis inte ett stealth-plan som är byggt för att vara svårt att upptäcka.

Turkiet har sedan länge en ambition att bygga upp en egen försvarsindustri som kan bygga avancerade stridsflygplan. Enligt en del medieuppgifter räknar nu Turkiet med att kunna få en viss teknologiöverföring om de köper Su-35.

De tekniska kunskaperna kan då användas för att senare försöka bygga ett helt eget turkiskt stridsflygplan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons