Annons

Nekas förskolestatistik – överklagar beslut

Malmös förskoleförvaltning vill ta del av statistiken om privata förskolor, men Statistiska centralbyrån säger nej. Arkivbild.
Malmös förskoleförvaltning vill ta del av statistiken om privata förskolor, men Statistiska centralbyrån säger nej. Arkivbild. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Förskoleförvaltningen i Malmö överklagar ett beslut från Statistiska centralbyrån (SCB) om att inte lämna ut statistik om privata förskolor till kommuner. Förvaltningen menar att det då blir det omöjligt att fördela resurser efter behov.

Tidigare har kommunen kunnat ta del av uppgifter om hur många barn som kommer från familjer med utländsk bakgrund, hur många som har föräldrar som är lågutbildade, ensamstående eller har försörjningsstöd och de har legat till grund för resursfördelningen mellan olika förskolor.

Men den här sommaren blev det nobben från SCB, som ändrat sin policy med hänvisning till att vissa uppgifter kan påverka eller avslöja privata förskolors och skolors ekonomiska förhållanden.

– Detta kommer att försvåra vårt arbete, säger förskoleförvaltningens kvalitets- och myndighetschef Ana Maria Deliv till Sydsvenskan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons