Annons

Nervförgiftad polis berättar om skräcken

Den brittiska premiärministern Theresa May i Salisbury efter nervgiftattentatet mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i mars. Arkivbild.
Den brittiska premiärministern Theresa May i Salisbury efter nervgiftattentatet mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i mars. Arkivbild. Foto: Toby Melville/AP/TT

Polismannen som undersökte den ryske ex-spionen Sergej Skripals hus i Salisbury förgiftades också av det extremt farliga nervgiftet Novitjok.

Nu berättar han för första gången hur livet slogs i bitar.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Nervförgiftad polis berättar om skräcken

Söndagen den 4 mars i år påträffades Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal på en bänk i staden Salisbury. Samma kväll sändes kriminalinspektör Nick Bailey med två kollegor till Skripals bostad i ett lugnt ytterområde.

Poliserna var iklädda kriminalteknikdräkter och agerade med stor försiktighet. Några timmar började Bailey att må tjyvtjockt.

– Mina pupiller var som nålstick och jag svettades och var het, säger han till BBC.

På tisdagen var illamåendet så kraftigt att han tog sig till sjukhus.

Efter ett tag kom analyssvaret. Han hade fått i sig Novitjok, en av världens farligaste substanser. Bailey blev vettskrämd:

– Det är skräcken för det okända för det är en sådan farlig sak att ha i sitt system.

Vetenskapsmännen och polisen fick ägna två veckor åt att lista ut hur Bailey smittats. Det visade sig att nervgiftet hade sprejats på dörrhandtaget till Skripals ytterdörr.

Bailey bar skyddshandskar och vet inte hur giftet kom i kontakt med hans hud. Möjligen justerade han sin ansiktsmask med handsken, spekulerar han.

Efter en smärtsam och stressande behandling kom Bailey hyfsat fysiskt väl ut från sjukhuset efter 2,5 veckor. Men de mentala ärren är en helt annan femma; familjen har inte fått återvända hem på grund av risken att han ovetande förde in Novitjok i huset.

– Vi förlorade inte bara huset, vi förlorade alla våra tillhörigheter, säger den 38-årige tvåbarnspappan till BBC.

– Allt barnen hade, bilarna, vi förlorade allting.

USA och Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningen av Sergej och Julia Skripal. Ryssland har kategoriskt nekat till anklagelserna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons