Annons

Nervgiftattacken ledde till diplomatisk kris

Polis vid den avspärrade plats i Salisbury där Sergej Skripal och hans dotter hittades. Arkivbild.
Polis vid den avspärrade plats i Salisbury där Sergej Skripal och hans dotter hittades. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter hittades svårt medtagna på en parkbänk i Salisbury i mars i år och fördes till sjukhus. Det blev startskottet för en infekterad konflikt mellan Moskva och London. Se bakgrunden i denna tidslinje.

Under strecket
TT
Publicerad

4 mars: Den 66-årige Sergej Skripal äter lunch på en italiensk restaurang i Salisbury i södra England tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besöker de en pub. Några timmar senare hittas de på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter. De båda förs till sjukhus och får intensivvård. Polis larmas och stora delar av närområdet spärras av. Över 250 personer vid brittiska antiterrorenheten kopplas in i utredningen.

Skripal dömdes 2006 för spioneri i sitt hemland Ryssland, där han var högt uppsatt inom den militära underrättelsetjänsten. Enligt domen hade han lämnat över identiteter på ryska agenter verksamma i utlandet till brittiska MI6. 2010 överlämnades Skripal till Storbritannien i ett större utbyte av fångar.

Ryssland misstänks

6 mars: Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson varnar för "kraftfulla" åtgärder om det visar sig att en stat ligger bakom. En konservativ parlamentsledamot säger att händelsen bär "alla kännetecken" av en rysk attack. Kreml förnekar all inblandning.

Annons
Annons

Händelsen i Salisbury får även brittiska medier att dra paralleller till poloniumförgiftningen av den tidigare ryske agenten och Kremlkritikern Aleksandr Litvinenko i London 2006 – en händelse som ledde till diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien.

Klassas som mordförsök

11 mars: Enligt brittisk polis användes nervgift vid händelsen och även en polis är allvarligt skadad. "Sammantaget behandlas fallet som en allvarlig händelse inklusive ett mordförsök med hjälp av nervgift", säger Mark Rowley, chef för polisens antiterrorenhet, utan att avslöja några detaljer om vad för slags nervgift det rör sig om.

Brittiska myndigheter uppmanar också runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar. Samtidigt är tillståndet fortsatt kritiskt för Skripal och hans dotter.

May pekar ut Ryssland

12 mars: I ett uttalande inför det brittiska parlamentets underhus säger Storbritanniens premiärminister Theresa May att det är "högst troligt" att det är Ryssland som försökt förgifta Sergej Skripal. Ryssland avvisar omedelbart Mays anklagelser, och kallar dem "cirkus", "provokation" och "sagor".

"Olaglig våldshandling"

13 mars: Spåren fortsätter leda mot Ryssland. Storbritanniens regering bekräftar att det nervgift som användes i attacken mot Skripal och hans dotter är ett så kallat Novitjok, från ryska översatt "nykomling". Substansen tillhör den fjärde generationens nervgift som forskades fram i statliga sovjetiska laboratorier under 70- och 80-talet.

May kallar händelsen "en olaglig våldshandling av den ryska staten mot Storbritannien". 23 ryska diplomater får en vecka på sig att lämna Storbritannien, och dessutom kapas de diplomatiska banden med Ryssland på högsta nivå.

Annons
Annons

Brittiska diplomater sparkas ut

17 mars: Ryssland svarar på de brittiska utvisningarna genom att sparka ut 23 brittiska diplomater.

Tidigare har den brittiske utrikesministern Boris Johnson höjt tonläget när han hävdade att det är "ytterst sannolikt" att den ryske presidenten Vladimir Putin själv beslutat om nervgiftsattacken. Ryssland fortsätter att förneka all inblandning, och ryska UD kallar anklagelserna "sinnessjuka".

... och väst svarar

26 mars: USA beslutar att utvisa 60 ryska diplomater, som beskrivs som "spioner'". 16 EU-länder ska också utvisa ryska diplomater som en reaktion på nervgiftattacken. Sverige ansluter sig till EU:s protest och utvisar en diplomat.

Polisens teori: Förgiftad vid dörren

28 mars: Brittisk polis tror att Sergej Skripal och hans dotter utsattes för nervgiftet vid entrédörren till hans bostad i Salisbury. "Specialister har identifierat de hittills högsta koncentrationerna av nervgiftet på ytterdörren till adressen", skriver polisen i ett uttalande.

Tidigare har olika teorier framförts om var och hur far och dotter Skripal utsattes för giftet: allt från en restaurang, på en pub till via ventilationssystemet i Sergej Skripals bil.

Ryssland svarar

29 mars: Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater och stänger USA:s konsulat i S:t Petersburg, meddelar utrikesminister Sergej Lavrov. Utvisningarna är ett svar på USA:s tidigare besked att 60 ryska diplomater ska utvisas och att ryska konsulatet i Seattle stängs. Lavrov kräver också att ryska diplomater får träffa den nervgiftskadade Julia Skripal, vars tillstånd nu har förbättrats.

Kan inte bevisa

3 april: Brittiska forskare kan inte bevisa att nervgiftet som användes vid angreppet mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury producerats i Ryssland.

Gary Aitkenhead, chef för det försvarslaboratorium som analyserar nervgiftet, säger till Sky News att "vi har inte identifierat den exakta källan, men vi har överlämnat de vetenskapliga resultaten till regeringen som sedan använt dem tillsammans med flera andra källor för att foga samman dessa till slutsatserna".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons