Annons

Netanyahu och Gantz överens om regering

På bilden syns en valaffisch för Blåvita alliansens ledare Benny Gantz (i förgrunden). I bakgrunden i bilden skymtar Likudpartiets ledare och därtill premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
På bilden syns en valaffisch för Blåvita alliansens ledare Benny Gantz (i förgrunden). I bakgrunden i bilden skymtar Likudpartiets ledare och därtill premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Den långvariga politiska krisen i Israel kan vara löst – Benjamin Netanyahu och Benny Gantz har undertecknat en överenskommelse om att dela på premiärministerposten i två vändor.

Först ut är Netanyahu.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz har kommit överens om att bilda en enhetsregering i samband med coronakrisen, enligt ett gemensamt uttalande.

Beslutet innebär att högerpartiet Likuds ledare Netanyahu får vara premiärminister under de första 18 månaderna, och att han därefter ersätts av den nuvarande talmannen Gantz. Den sistnämndas mittenorienterade Blåvita alliansen ska också få 16 av 30 ministerposter, skriver Ynet.

President Reuben Rivlin meddelade i förra veckan att landet ännu en gång går mot nyval om inte parlamentet kan enas om vem som ska leda landet.

Israel har genomfört tre parlamentsval inom loppet av ett år efter upprepade misslyckanden med att vaska fram tillräckligt stöd för en ny regering. Det senaste valet hölls den 2 mars.

Vid sidan av den politiska krisen pågår en rättslig process mot Netanyahu, som står åtalad för korruptionsbrott. Politiska bedömare har tidigare spekulerat i huruvida Netanyahu skulle försöka nå en majoritet i parlamentet för att få igenom lagstiftning som skyddar honom mot åtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons