Annons
Krönika

Lars Berge:Netflix-succén Tiger King – sorgligt moraliskt förfall

Joe Exotic, huvudperson i dokumentärserien ”Tiger King”,  med en av sina tigrar.
Joe Exotic, huvudperson i dokumentärserien ”Tiger King”, med en av sina tigrar. Foto: Netflix

Medan dokumentärserien ”Tiger King” gör succé på Netflix under coronakrisen kommer de 225 tigrarna i huvudpersonen Joe Exotics gamla djurpark troligen att dö.

Under strecket
Publicerad

I stort sett alla samtal jag haft de senaste veckorna har kretsat kring två saker: covid-19 och ”Tiger King”. I karantäntider har Netflix dokumentärserie om tigeruppfödaren Joe Exotic toppat tittarlistorna i både Sverige och USA. 

”Tiger King – murder, mayhem and madness” följer ett antal excentriska entreprenörer i den amerikanska södern som livnär sig på att avla, sälja och visa upp exotiska rovdjur. Det är en liten värld styrd av en handfull manipulativa psykopater. Dessa män saknar respekt för allt levande, i synnerhet för de människor som arbetar i deras privata menagerier. Djurskötare stympas av de stora kattdjuren, somliga ingår i bisarra polygama äktenskap med sina herrar, det missbrukas metaamfetamin, används vapen och åtminstone en person drivs att begå självmord. Hanteringen av tigrar är lika mycket en sektliknande kult som en affärsrörelse.

Jag kan inte påminna mig om att jag sett fattiga och utsatta människor utnyttjas så hänsynslöst i underhållningssyfte sedan 1990-talets ”Jerry Springer show”. Det är omöjligt att sluta titta. Och det är omöjligt att känna sympati med någon av huvudpersonerna. Utom möjligtvis den nyliberale nörd som fungerar som Joe Exotics kampanjledare (för naturligtvis kan den svårt narcissistiske revolvermannen inte hålla sig undan politiken). Det är sorgligt att se ”Tiger King”. Men det gör också dokumentären, trots sina eventuella etiska brister, obehagligt relevant. Serien avslöjar det moraliska förfall som ständigt tycks bli följden av oreglerade marknader. 

Annons
Annons

Det innebär att den vanligaste livssituationen för en tiger är att vara inspärrad i ett amerikanskt hushåll.

I de amerikanska delstater som tillåter privatpersoner att äga stora kattdjur lever omkring dubbelt så många tigrar (runt 6 000 djur) som i vilt tillstånd i hela världen. På grund av illegal handel är mörkertalet stort, så antalet bedöms vara betydligt högre – mer än 10 000 tigrar i fångenskap är en siffra som har nämnts. Det innebär att den vanligaste livssituationen för en tiger är att vara inspärrad i ett amerikanskt hushåll och ofta bedövad av lugnande medel. Aveln av exotiska rovdjur har även skapat en helt ny djurart: Ligern, det största kattdjur på jorden sedan den sabeltandade tigern. En korsning mellan tigerhona och lejonhane som i regel lider av svår fetma och sterilitet. Ett djur som existerar enbart i syfte att se imponerande ut på bild. 

För det är på bild – och i fantasin – som det storslaget ”vilda” fortfarande finns. I verkligheten är så gott som alla landytor exploaterade av människor. Endast fyra procent av världens däggdjur lever i vilt tillstånd, enligt en nyligen publicerad vetenskaplig rapport. Resten utgörs av människor (36 procent) och vår boskap (60 procent). Tigern fortsätter emellertid, trots att djurarten nästan försvunnit från sitt naturliga habitat, att vara en symbol för potens, rikedom och social status. Det märks inte minst bland singelmän på Tinder. För ett par år sedan tvingades företaget bakom dejtingappen, efter påtryckningar från djurrättsorganisationen PETA, att sätta stopp för ”tigerselfies” som profilbilder och upplysa sina användare om den grymma verklighet som ligger bakom sådana bilder.

I dag sitter Joe Exotic i fängelse för stämpling till mord på sin nemesis, tigeraktivisten Carole Baskin (som i sin tur, enligt serien, kan ha mördat sin make och utfordrat sina tigrar med liket). I en intervju med Entertainment weekly avslöjar dokumentärfilmarna bakom serien att de 225 tigrar som hålls fångna i Joe Exotics gamla djurpark troligtvis kommer att dö. Virusutbrottet gör att ingen längre besöker anläggningen. Utan intäkter, ingen mat till tigrarna där de sitter inspärrade någonstans i gränslandet mellan oreglerad kapitalism och zoologi. Kanske skulle en nyliberal kalla det för ett naturligt tillstånd?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons