Annons

”New Yorks bästa burgers – livet förändrat av slump”

Foto: Hometown Bar-B-Que

BBQ i världsklass, japansk avsmakningsmeny, somrigt mex-käk och stans överlägset bästa ”burgers”. SvD:s förra USA-korrespondent Erik Bergin tipsar om sina fem restaurangfavoriter i New York.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erik Bergin

Ribsen på Hometown är gigantiska och Instagramvänliga.

Foto: Hometown Bar-B-Que

1 / 4

Hometown Bar-B-Que, Red Hook

Foto: Erik Bergin

I Red Hooks gamla hamnkvarter i Brooklyn, ett stenkast från Ikeas varuhus, löper en kö med cirka 50 hungriga New Yorkers. De fördriver tiden med att dricka öl som en hjälpsam anställd inifrån restaurangen kommer ut med i strid med stadens alkohollagstiftning.

Ägaren Billy Durney som är från Brooklyn öppnade sitt ”smokehouse” 2013. Inne i restaurangen osar det av de ekspån som ribs och briskets röks med.

Träinredningen är rustik som i en lada och stämningen livlig med livemusik på helgen. Du beställer av kockarna – ribs, brisket, pulled pork, samt tillbehör – och får din mat direkt. Vegetarianer gör sig icke besvär.

Ribsen på Hometown är gigantiska och Instagramvänliga.
Ribsen på Hometown är gigantiska och Instagramvänliga. Foto: Hometown Bar-B-Que

Detta är inte New Yorks billigaste middag. Priserna ligger runt 13 dollar för per huvudrätt och 5 till 9 dollar per tillbehör. Två stycken rätter plus ett tillbehör som coleslaw är lagom för att bli drängmätt. Lägg till det ett par öl, skatt och dricks, och kalaset går lätt loss på 40–50 dollar.

Men det är värt varenda cent. Att du når Red Hook via en uppfriskande båttur från Pier 11 vid Wall Street på södra Manhattan gör upplevelsen ännu större.

Hometown Bar-B-Que, 454 Van Brunt Street

Annons
Annons

Sakeprovning på EN Japanese Brasserie.

Foto: Erik Bergin

EN Japanese Brasserie.

Foto: Erik Bergin

2 / 4

EN Japanese Brasserie, sydvästra Manhattan

Sakeprovning på EN Japanese Brasserie.
Sakeprovning på EN Japanese Brasserie. Foto: Erik Bergin

En av New Yorks bästa restauranger råkar vara japansk. Här går det att slinka in utan bokning för provning av den japanska risbrygden sake. Baren erbjuder även en meny smårätter – gyoza, friterad kyckling, dippsåser och andra godsaker.

Smårätterna kostar från 15 till 35 dollar. Fast då kvalar å andra sidan enbart barmenyn in som bättre middag. Cocktails och drinkar kostar runt 15 dollar.

Den som verkligen vill njuta bokar bord i restaurangdelen. Vi väljer en avsmakningsmeny med sju serveringar som tar bättre delen av kvällen att arbeta sig igenom. Man finner sig själv med ett löjligt leende över ansiktet när den ena delikatessen efter den andra dimper på bordet.

EN Japanese Brasserie.
EN Japanese Brasserie. Foto: Erik Bergin

Menyn innehåller bland mycket annat utsökt sashimi, fräsch tofu och en ”black cod”, spröd och söt torsk, med noga utvalda japanska viner till. Torsken håller nästan – men bara nästan – samma höga klass som hos Nobu, den internationella asiatiska kedjan som förstås också finns i New York.

En är helt enkelt världsklass. Den här delen av Hudson Street på sydvästra Manhattan tillhör inte stans främsta turistkvarter och många besökare missar säkert denna höjdare.

En, 435 Hudson Street

Annons
Annons

Tacombi, West Village.

Foto: Erik Bergin

3 / 4

Mexikansk ”street food” på Manhattan

Tacombi, West Village.
Tacombi, West Village. Foto: Erik Bergin

New York är fullt av mexikanska restauranger. Och de roligaste hittar du ingenstans i närheten av turisttäta Times Square.

När du är sugen på en läskande och spetsig mexikansk cocktail så finns få bättre ställen än Tacombi i korsningen Bleecker och Cornelia Street i West Village. Det finns totalt sex Tacombi-restauranger på Manhattan, men den på Bleecker är en höjdare vid bra väder. Restaurangen öppnar då dörrarna ut mot gatan och det uppstår ett skönt vimmel ut och in i lokalen.

Företaget hävdar självt att kedjan föddes som ett snabbmatshak i en gammal folkabuss – det må vara hur det vill med det, men en sak är säker: Tacombi lyckas behålla den ursprungliga street food-stämningen.

Befinner du dig i stället i East Village på sydöstra Manhattan och är sugen på mexikanskt käk, missa inte Empellon Al Pastor på St Marks Place i korsningen till Avenue A. Även här är det street food-känsla som gäller, med de snabbt men väl tillagade smårätterna serverade på papptallrikar.

Tacombi, 255 Bleecker Street.

Empellon Al Pastor, St Marks Place (East 8th Street).

Annons
Annons

Black Iron Burger, East Village.

Foto: Erik Bergin
Foto: Black Iron Burger

4 / 4

Black Iron Burger, East Village

Black Iron Burger, East Village.
Black Iron Burger, East Village. Foto: Erik Bergin

(Uppdatering: Black Iron Burger i East Village har varit stängd för renovering sedan hösten 2019. Två andra restauranger i samma kedja finns på Manhattan, en på 245 W 38th Street och en på 230 Park Avenue. Ytterligare en finns på 234 Flatbush Avenue i Brooklyn.)

Till synes slumpartade händelser får ibland oproportionerligt stor inverkan på ett liv. Som när du inte hinner med bussen och råkar träffa din livskamrat vid hållplatsen.

Så var fallet med Black Iron Burger Shop. Utpumpade och hungriga efter en lång promenad runt södra Manhattan slet jag upp mobilen och klickade upp lokaltidningen Village Voices restaurang-app.

Där! Ett burger-hak på Femte gatan i East Village. Det får bära eller brista.

Sedan dess är livet förändrat. Jag hävdar envist att Black Iron på 540 East 5th Street erbjuder New Yorks överlägset bästa burgers.

Foto: Black Iron Burger

Framförallt gillar jag ”Little Italy Burger” med gorgonzola, krispig bacon och sallad. Är du utsvulten finns dubbelburgaren ”Masterpiece” med karamelliserad lök, bacon och stekt ägg.

Turister bör besöka East Village även av andra skäl. För 30–40 år sedan var det förenat med akut fara att ge sig in här, i varje fall kvällstid. Nu är ”Alphabet City”, som det kallas, ett av New Yorks bartätaste distrikt och en burger på Black Iron lägger en fin grund inför en helkväll ute.

Black Iron, 540 East 5th Street

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons