SvD Perfect Guide
Annons

Niklas Ekstedt: ”Köpenhamn är världens bästa matstad”

Foto: Fredrik Persson/TT

Stjärnkocken Niklas Ekstedt om Stockholms godaste pizza, barndomens smörstekta kantareller och vad han skulle laga för middag åt Salvador Dalí.

Text: Oskar Hammarkrantz - 6 augusti 2020

Vilken stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag hamnar ofta på Babette, ett supertrevligt ställe på Roslagsgatan. Brukar börja med en endivsallad eller lite charkuterier, och sedan en pizza. Pizzan är fantastiskt god.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Mer en helkväll än en middag, egentligen. Men det var första gången jag var i San Sebastián, vi hade druckit några glas vin och barhoppade i gamla stan och åt pintxos. Sedan avslutade vi med baskisk cheesecake på torget. Det var magiskt.

Ditt första matminne?
– När jag var växte upp i Jämtland brukade vi plocka kantareller ihop. Mamma la upp dem på köksbordet och rensade och pappa stekte dem i smör och serverade på en skiva rostat bröd.

Vilken slags krog drömmer du om att få öppna?
– Jag skulle nog hellre öppna ett bageri. En stor vedugn och så bara kanelbullar och en sorts vitt bröd. Börja jobba före sex på morgonen, sedan kan man gå hem vid tio och ha hela dagen framför sig.
Vilket köksredskap borde alla amatörkockar investera i?
– En vass liten fruktkniv, antingen keramisk eller i porslin. Äpplet blir inte brunt om man skär det med en sådan. Kyocera gör bra keramiska knivar.

Annons
Annons

Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Ett knippe färsk oregano som får koka med ger en otroligt djup smak.

Vilken är din bästa mat- och dryckes-matchning?
– Jag dricker gärna Fanta eller Orangina till riktigt stark asiatisk mat.
Vilket halvfabrikat har du alltid hemma?
– Fryst falafel är bra att ha och blir riktigt gott om man steker i mycket olja. Falukorv brukar jag också ha hemma.

Din stora idol kommer på middag, vad bjuder du på?
– Salvador Dalí är förvisso död, men jag väljer ändå honom. Mat var ofta motiv i hans tavlor, som den berömda hummertelefonen. Och han har också skrivit en bisarr kokbok. Jag skulle bjuda på något riktigt modernt för att se vad han tyckte om det, förmodligen med fisk och skaldjur som bas.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– När jag skejtat händer det att jag äter chicken wings och mjukglass på Max.

Världens bästa matstad?
– Paris är ju bra, men jag väljer ändå Köpenhamn. Arvet efter Noma har gett många riktigt spännande och bra krogar.

Annons
Annons

Vilken är den mest underskattade råvaran?
– Kålrabbi är jäkligt härlig, frisk och modern. Grilla eller ät den som den är, tunt skivad i en sallad.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Hemma blir det mycket 90-tal, som Nirvana och Pearl Jam. I köket på jobbet blir det ganska hård musik.
Vilken är din paradrätt?
– Helgrillad piggvar utomhus blir alltid bra, och många verkar gilla det.

Vilket är ditt husvin?
– Har nästan alltid någon form av Riesling från Alsace hemma.

Vem?

Stjärnkocken Niklas Ekstedt är programledare, kokboksförfattare och driver krogarna Ekstedt, Hillenberg och Tyge & Sessil.

Annons