Annons

Nio av tio sprängningar olösta: ”En stor utmaning”

Polisens tekniker på plats intill byggnaden på kvällen efter den kraftiga explosionen i Linköping i september.
Polisens tekniker på plats intill byggnaden på kvällen efter den kraftiga explosionen i Linköping i september. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Inget sprängdåd med dödlig utgång har klarats upp de senaste åren i Sverige. 90 procent av alla ärenden kring ”allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning” förblev olösta förra året.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sven Granath, kriminolog, polismyndigheten

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Antalet explosioner i landet ökar. Mellan januari och september i år anmäldes totalt 172 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. Under samma period 2018 var siffran 113, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Av de totalt 172 fallen förra året var det bara var tionde fall som klarades upp av polisen. Den preliminära statistiken för i år pekar i samma riktning – med en uppklaring på sju procent.

Brottskoden “allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning” är ny, och därför går det inte att jämföra statistiken särskilt många år bakåt.

Det ökade antalet sprängningar ligger i linje med det ökade skjutvapenvåldet. Polisens uppklaringsstatistik gällande dödligt våld i den kriminella miljön har de senaste åren sjunkit.

Ofta är det samma personer inom den kriminella miljön som ligger bakom bägge brottstyperna, enligt Sven Granath, kriminolog vid Polismyndigheten.

– Tekniskt sett är det svårt att få bindande bevisning när det handlar om sprängningar. De sker ofta på natten eller när den som placerat laddningen inte längre är där. Ofta finns inga vittnen eller någon fysiskt kontakt med målsägande och offer, säger han.

Annons
Annons

Sven Granath, kriminolog, polismyndigheten

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Ofta är sprängningarna välplanerade och polisen har svårt att få inblandade personer att prata. Exempelvis när måltavlan själv är kriminell, enligt Sven Granath.

– Uppklaringen på de här brotten är väldigt låg. Ingen av de sprängningar som haft dödlig utgång de senaste åren har klarats upp. Det är en väldigt stor utmaning för polisen, säger han.

För att lösa brotten behöver polisen jobba mer mot tongivande aktörer i kriminella nätverk och mot andra brott som personerna begår.

– Ofta handlar det om utpressning, narkotikabrott, stöldhärvor och liknande brott som ligger bakom sprängningarna. Men man behöver också komma åt verktygen, så som handgranater och komponenter i andra typer av sprängladdningar, säger Sven Granath.

SvD har kontaktat olika polisregioner för att ta reda på om de har någon misstänkt eller gripen för några av de mest uppmärksammade sprängdåden som ägt rum de senaste månaderna:

Sven Granath, kriminolog, polismyndigheten
Sven Granath, kriminolog, polismyndigheten Foto: Anders Wiklund/TT

Malmö

Sent på kvällen i början av september hörs en kraftig smäll över stora delar av Malmö. När polisen kommer till stadsdelen Högaholm kan de konstatera att någonting detonerat vid en lägenhet på bottenplan.

En man skadas lindrigt av glassplitter från explosionen, men han behöver inte föras till sjukhus för vård. Polisen misstänker att någon placerat en explosiv pjäs där.

Det finns enligt polisen ingen misstänkt eller gripen.

Lund

I Lund skadas en 23-årig kvinnlig student allvarligt, men inte livshotande, av en explosion i centrala delar av staden i mitten av september. Enligt polisen var sprängningen riktad mot en livsmedelsbutik, och kvinnan ska ha passerat den när explosionen ägde rum. Händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada.

Ingen är ännu varken gripen eller misstänkt för brottet, enligt polisens presstalesperson.

Linköping

I Linköping inträffar en kraftig detonation vid ett flerfamiljshus den 7 juni. Sprängningen bedöms som en av kraftigaste i landet de senaste 20 åren, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Den 19 augusti sker ytterligare en explosion i ett av polisens förråd.

Enligt uppgift till SvD finns varken någon misstänkt eller gripen för explosionerna. Utredningen har lämnats över till riksåklagaren för organiserad brottslighet, som inte vill kommentera fallet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons