Annons

Nio sätt att skydda dig mot cyberangrepp

Om statliga aktörer vill åt din data är det nästan omöjligt att skydda dig. Men det finns några enkla åtgärder som höjer din säkerhet på nätet avsevärt.

Under strecket
Publicerad
Foto: Sergey A KhakimulliBild 1 av 1

1 / 9

Foto: Sergey A Khakimulli

1. Uppdatera dina enheter

Se till att alltid hålla dina enheter uppdaterade – det kan lösa en hel del sårbarheter i programvaran som angripare annars skulle kunna utnyttja för att komma åt känslig data.

Efter reklamen visas:
Knepen som skyddar dig på nätet

Bara som ett exempel löste Microsofts senaste säkerhetsuppdatering för Windows 66 olika sårbarheter, varav 22 ansågs vara kritiska, enligt Cert, som är en del av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 9

2. Undvik program med kända säkerhetsproblem

Ifall det kommer ut en säkerhetsvarning om din favoritwebbläsare bör du sluta använda den tills felet åtgärdats. Du kan med fördel ha flera webbläsare installerade som du använder i stället. Adobes pdf-läsare och Adobe Flash är bara två exempel på välanvända programvaror som haft säkerhetsproblem.

– Många programvaror innehåller sårbarheter så man får ha lite koll när det kommer uppdateringar helt enkelt, och se till att installera dem så snabbt som möjligt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.

Annons
Annons
Foto: Igor Stevanovic / AlamyBild 1 av 1

3 / 9

Foto: Igor Stevanovic / Alamy

3. Tänk på vad du lägger i molnet

Molntjänster är en bra lösning för att lagra din data och göra den åtkomlig oavsett var du befinner dig. Men har du känslig data, kanske kunduppgifter eller köpekontrakt, bör du fundera över om det är lämpligt att lägga upp det i molnet.

– Du släpper ifrån dig kontrollen till någon annan som förväntas ta hand om din säkerhet åt dig. Ibland kan det ge en bättre situation för dig, eftersom du själv inte kan något om det. I andra fall kanske du gör det lite för enkelt för dig, om du har viktig information som inte är lämplig att lägga i molntjänster, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Annons
Annons
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TTBild 1 av 1

4 / 9

Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

4. Ha tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering blir allt vanligare och är något som fler och fler tjänster erbjuder sina användare.

Efter att du anslutit din mobiltelefon till exempelvis ditt Gmail-konto får du en kod skickad till mobilen. Koden måste du fylla i varje gång du loggar in från en ny enhet. Men det finns även andra typer av tvåfaktorsautentisering, till exempel koder som skapas direkt i din telefon. Om en obehörig person skulle komma över ditt lösenord och försöka ta sig in kommer du också få veta det.

Annons
Annons
Foto: Stefan GustavssonBild 1 av 1

5 / 9

Foto: Stefan Gustavsson

5. Använd lösenordshanterare

Använder du unika, bra och starka lösenord på alla platser du loggar in blir de snabbt väldigt många. Då kommer en lösenordshanterare till användning.

Med ett enda lösenord, som bör vara mycket starkt, får du tillgång till alla de lösenord du sparat. Förutom att lösenordshanteraren hjälper dig hålla reda på dina lösenord kan du dessutom generera nya. Det finns en uppsjö av olika varianter men med en snabb googling dyker de mest populära tjänsterna upp.

Somliga lösenordshanterade har dessutom tvåstegsverifiering vilket gör lösningen mycket säker.

Annons
Annons
Foto: Damian Dovarganes / TTBild 1 av 1

6 / 9

Foto: Damian Dovarganes / TT

6. Välj ett säkert lösenord

Här är det en bra idé att tänka till ordentligt – ett starkt och unikt lösenord kan vara en fullständigt slumpmässig fras som du endast känner till och som innehåller specialtecken och siffror. Till exempel kan frasen ”Fiolspelande bläckfiskar på midsommarafton” göras om till ”Fi0LsP3lande*blaeckF1§kAr*påM1dS0mmArAft0n”.

Om du måste skapa säkerhetsfrågor när du registrerar dig kan du hitta på svar och och spara dem i din lösenordshanterare. Svar på frågor som ”Vad hette din första lärare?” eller ”Vad hade ditt första husdjur för namn?” är relativt enkla för en angripare att leta reda på.

Annons
Annons
Foto: Noella Johansson/TTBild 1 av 1

7 / 9

Foto: Noella Johansson/TT

7. Täck över webbkameran

Du kanske himlar med ögonen när du ser att kollegan täckt över webbkameran på sin bärbara dator? Det är inte alls en dum idé, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder.

– Det är så himla lätt att kapa kameror. Du kan till exempel ha tryckt på en länk och fått en skadlig kod och den här skadliga koden kan göra det möjligt för någon att kontrollera din webbkamera, säger hon.

Mikrofoner i mobiltelefoner är även en säkerhetsrisk. Det finns inget sätt att försäkra sig om att mikrofonerna på din telefon inte används för att i hemlighet lyssna på det som händer runt om kring. Ska du tala om väldigt känsliga uppgifter är det säkrast att bara lämna telefonen utanför rummet.

Annons
Annons
Foto: Eugene SergeevBild 1 av 1

8 / 9

Foto: Eugene Sergeev

8. Var försiktig med öppna nätverk

Kaféer, flygplatser och tåg – många väljer att ansluta till de öppna nätverk som erbjuds. Var medveten om att du löper en viss risk då det är lätt för en obehörig att avlyssna trafiken och stjäla uppgifter. Tänk också på att någon kan sätta upp ett eget nätverk, döpa det till något trovärdigt och därefter avlyssna internettrafiken.

Se till att din dator eller telefon inte automatiskt ansluter till öppna nätverk eller håll åtminstone koll på de nätverk som är sparade. Kika i början på adressfältet och kolla om det står https. Det visar att hemsidan är SSL-krypterad och troligen mer säker.

Annons
Annons
Foto: neirfyBild 1 av 1

9 / 9

Foto: neirfy

9. Allmänna råd

Kryptera det som går att kryptera (googla!), se till att ställa in en pin-kod på din telefon och att den måste låsas upp med ett mönster eller biometrisk metod. Både Android och Apple erbjuder enkla lösningar som gör det svårare för en angripare att komma över din data.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons