Annons

Kritiserade öde nöjespark – blev portad

En dödssekt, en kraftig orkan och en kärnkraftsolycka. Här är nio påkostade nöjesfält som lämnats övergivna. Förklaringarna till varför att de i dag är tomma ser väldigt olika ut. För några år sedan var de här parkerna fyllda med lek och skratt – nu förfaller de i tystnad.

Under strecket
Publicerad

Fotografen Seph Lawless blev portförbjuden av Disney efter att ha kritiserat den förfallna nöjesparken River Country. Mer om det längre ned i artikeln.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Darrell Miller/Flickr
Foto: Seph Lawless/REX Shutterstock

1 / 9

Fotografen Seph Lawless blev portförbjuden av Disney efter att ha kritiserat den förfallna nöjesparken River Country. Mer om det längre ned i artikeln.
Fotografen Seph Lawless blev portförbjuden av Disney efter att ha kritiserat den förfallna nöjesparken River Country. Mer om det längre ned i artikeln. Foto: Wikimedia Commons

Six Flags, New Orleans, USA

Foto: Darrell Miller/Flickr
Foto: Seph Lawless/REX Shutterstock

Six Flags-parken var en stor succé när den invigdes 2003. Ägarna köpte parken billigt, för 22 miljoner dollar av nöjesparken Jazzland som gick in konkurs. Six Flags nöjespark lyckades dra in 24,5 miljoner dollar redan första året. Succén fick dock ett abrupt slut. Orkanen Katarina drog förbi New Orleans bara två år senare. Nöjesfältet fick evakueras tillsammans med resten av staden och har varit stängd sedan dess.

Parken översvämmades av bräckt vatten som inte sjönk undan på en dryg månad. Trots flera planer på att sanera platsen är den fortfarande fylld av rostiga stålskelett, flagnande skyltar och kullvälta byggnader.

Den hyrdes ut, till bland annat filminspelningar, fram till 2009 då ägarna gick i konkurs. Den har sedan dess hållits stängd trots flera rykten om nya nöjesfält som vill ta över området. Parken är i dag avstängd och poliser övervakar området – som många har försökt besöka i smyg.

Annons
Annons
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf

2 / 9

Pripyat, Ukraina

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf

Nöjesparken i Pripjat har varit övergivet sedan Tjernobylolyckan. Många av arbetarna som jobbade på kärnkraftsreaktorerna bodde här och staden ligger nära Tjernobyl. Över 48 000 människor evakuerades på två dagar efter att kärnkraftverket havererat.

Staden har sedan dess varit en ”spökstad” och kan endast besökas med en guide i dag på grund av strålningen. Det finns även spökvandringar till nöjesparken, som är populär bland turisterna.

Annons
Annons
Foto: Carsten Pietzsch/Wikimedia Commons
Foto: IBL

3 / 9

Spreepark, Berlin, Tyskland

Foto: Carsten Pietzsch/Wikimedia Commons
Foto: IBL

Nöjesparken Spreepark, som hette Kulturpark Plänterwald innan östra och västra Tyskland förenades, stängdes ned 2001. Parken öppnade 1969 och var då Östtysklands enda nöjespark.

Parken tvingades stänga när ägaren Norbert Wittes företag gick i konkurs, han ska då ha haft 15 miljoner euro i skulder. Han lyckades ta med sig vissa av attraktionerna till Lima, Peru, innan konkursen genom att ljuga om att de skulle repareras. Han öppnade istället en ny nöjespark där – som också gick i konkurs. Därefter försökte han frakta tillbaka attraktionerna till Berlin igen, där man upptäckte att han försökte smuggla in knark i den ”Flygande mattan”, som var fylld med 167 kilo kokain. Witte ska ha erbjudits 700 000 dollar för detta.

Parken ses i dag som ett landmärke i östra Berlin. 2014 köpte staden parken för 2 miljoner euro. Nu ska de säkra och restaurera den.

Annons
Annons
Foto: Quarax/Wikimedia Commons

4 / 9

Disney’s River Country, Florida, USA

Foto: Quarax/Wikimedia Commons

Disney’s River Country är en av två nöjesparker som Disney tvingats stänga ned. Vattenparken ligger vid Bay Lake och öppnades 1976. Parken stängdes av en oklar anledning ner 2001. Det ryktas om att sviktande besökarsiffror är anledningen. Först 2016 tömde Disney den stora poolen i området.

2017 släppte Business Insider bilder av fotografen Seph Lawless inifrån parken – som väckte stor uppmärksamhet. På bilderna kunde man se hur naturen tagit över området, och liknades med scener ut Jurassic Park. När fotografen senare kritiserade Disney för att inte ta ansvar för den stängda parken valde de, enligt honom, att portförbjuda honom från alla Disney World-parker för alltid.

Seph Lawless
Annons
Annons
Foto: Gmaletic

5 / 9

Discovery Island, Florida

Foto: Gmaletic

Discovery Island är Disneys andra nöjespark som har stängs ned, även denna vid Bay Lake. Djurparken var öppen mellan 1974, då den först kallades Treasure Island, och 1999. Den tros ha stängts ned på grund av de stora omkostnaderna och de få besökarna. Parken är avstängd och det är svårt att ta sig dit. Det finns därför få bilder på hur den ser ut i dag.

Annons
Annons
Foto: Flickr/Mandias

6 / 9

Fuji Gulliver’s Kingdom, Kamikuishiki, Japan

Foto: Flickr/Mandias

Fuji Gullivers Kingdom, öppnade 1997 i Kamikuishiki, Japan. De boende i området hoppades att nöjesfältet skulle hjälpa mot byns dåliga rykte. Två år tidigare hade nämligen domedagssekten Aum Shinrikyo, med sin bas i byn, genomfört en saringasattack mot Tokyos tunnelbana – minst 13 personer dog och tusentals skadades. Detta lyckades dock inte och Gullivers Kingdom stängde bara fyra år senare på grund av bristen av besökare.

En 45 meter lång staty av karaktären Jonathan Swift ligger fortfarande kvar och går att besöka, med en vy över berget Fuji.

Annons
Annons

Parken när den fortfarande var igång.

Foto: David J

7 / 9

Fun City, Varberg, Sverige

Parken när den fortfarande var igång.
Parken när den fortfarande var igång. Foto: David J

Fun City var ett populärt nöjesfält för Varbergsbor och turister under många år – men nu har det förvandlats till ett ödeland med förfallande åkattraktioner och alggröna bassänger.

Parken utanför sommarstaden innehöll under storhetstiden berg- och dalbana, vattenland och en mindre djurpark. Men bakom fasaden kritiserades parken för låga löner, dålig djurskötsel och farliga rutschkanor.

Pierre Heramb investerade cirka 80 miljoner i parken när han köpte Fun city 2003, enligt SVT Nyheter Halland. Efter ett par dåliga år i början av 2010-talet bommade anläggningen igen 2012. Kvar blev den förfallande anläggningen, som på bilder liknar kulisser från en skräckfilm.

Ett konsortium av fastighetsägare köpt Fun City och planerar bygga ett bostadsområde på platsen.

Abandoned Amusement Park🎪🎭🎢🎡 #dji #djiglobal #dji_photos #djiphantom #djimavic #djiinspire2 #djispark #bee2b #halland #dji_photos #sweden #dronestagram #dronenation #drone #drones #dronefly #gopro #amusementpark #abandonedplaces #vpbilden #abandoned
Annons
Annons
Foto: TheBushAdministration

8 / 9

Takakanonuma Greenland, Hobara, Japan

Foto: TheBushAdministration

Första gången parken blev tvungen att stänga var 1975. Enligt vissa berodde det på reparationsbehov – men andra menade att det berodde på att ett stort antal människor dött i åkattraktionerna.

1986 öppnade parken igen men stängdes 1999 på grund av ökad konkurrens från bland annat Disneyland som öppnat i Japan. Officiellt är parken nu riven, men det finns de som hävdar att den fortfarande finns kvar under ett täcke av tät grönska. Googlar man går det att hitta många spökhistorier om parken på nätet.

Annons
Annons
Foto: unknown

9 / 9

Holy Land, Connecticut, USA

Foto: unknown

På 1950-talet närde amerikanen John Greco en dröm om att bygga ett kristet nöjesfällt. Efter ett påstått samtal med Gud började han bygga parken i den lilla staden Waterbury i Connecticut.

På egen hand uppförde han sin hyllning till det heliga landet med gigantiska kopior av Jerusalem och Betlehem. Under 60- och 70-talen hade parken sin storhetstid och kunde dra upp till 40 000 besökare årligen.

Men 1986 dog Greco – och sedan dess har parken förfallit. Det har florerat rykten om att det spökar på området, något som späddes på 2010 efter att en tonåring blev våldtagen och mördad i närheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons