Annons

Test av nioåringar får kritik: ”Inte acceptabelt”

Arkivbild från annan skola.
Arkivbild från annan skola. Foto: TT

Godkänt prov i ämnena bild eller musik kommer att krävas av eleverna för att få fortsätta på friskolan i Huddinge.

– Det här är inte acceptabelt, säger Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad: ”Man kan inte överraska med nya antagningstester eller urvalsmetoder som elever och föräldrar inte känner till”.

Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 1

Skapaskolan i Huddinge, en friskola med elever från förskola till nionde klass kommer till nästa läsår införa krav på godkänt prov i ämnena bild eller sång för att få fortsätta på skolan. Stockholm Direkt, som var först med nyheten, har pratat med oroliga föräldrar. Adriana Delgado har en son i årskurs 3:

– Min son gillar att skapa, men han har ingen speciell inriktning. Han har redan ångest över nationella proven och nu måste han börja spela ett instrument för att få gå kvar i sin skola. Det känns som att de bara vill ha elitelever. Vi känner oss lurade, säger hon till tidningen.

Den nya ordningen ska träda i kraft inför nästa läsår i fjärde klass.

– Vi har valt att förändra utbildningen för att göra den bättre. Drivkraften kommer från digitaliseringen av samhället där vi de senaste fem åren sett av baksidor med smarta telefoner som skapat passivitet, nedstämdhet och i värsta fall radikalisering, säger Christer Holger, verksamhetschef på Skapaskolan, till SvD.

Antagningsprovet i ämnena bild eller musik är tänkt att införas för eleverna som redan går i skolan och som ska börja årskurs fyra till sju. De första testerna utförs således av nioåringar.

Annons
Annons

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad: ”Man kan inte överraska med nya antagningstester eller urvalsmetoder som elever och föräldrar inte känner till”.

Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 1 av 1

– Färdighetsproven ska äga rum i december. Antagningsbesked ska sedan lämnas i januari nästa år, berättar Christer Holger.

Hur bemöter du kritiken?

– Vi vill erbjuda en fantastisk utbildning. Och att eleverna ska stå väl rustade inför en digital framtid med robotisering och artificiell intelligens, säger Christer Holger.

Utbildningarna inom bild och musik kommer att ha 27 platser var. Således totalt 54 platser jämfört med dagens 40 i årskurs 4.

– Vi får se hur stort söktrycket blir. Blir det fler sökande än antalet platser är resultatet i färdighetsprovet styrande. Vi anser att vi har stöd i skollagen för att göra så här. Vi ser fram mot Skolinspektionens bedömning, säger Christer Holger.

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad: ”Man kan inte överraska med nya antagningstester eller urvalsmetoder som elever och föräldrar inte känner till”.
Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad: ”Man kan inte överraska med nya antagningstester eller urvalsmetoder som elever och föräldrar inte känner till”. Foto: Thommy Tengborg/TT

Skolinspektionen utreder nu den här frågan. Beslutet kommer att bli vägledande.

– Det kan ta allt från någon månad till flera månader, säger pressekreteraren Agnes Gidlund till SvD.

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad, tillika vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, reagerar på skolans nya policy:

– En skola som har elever som de antagit har ett ansvar för hela deras skolgång. Man kan inte överraska med nya antagningstester eller urvalsmetoder som elever och föräldrar inte känner till.

Han motsätter sig inte tester för nya inkommande elever, men anser inte att de aviserade förändringarna ska drabba de som redan går på skolan:

– Det är inte en acceptabel hantering, Skapaskolan borde återkalla beslutet som berör nuvarande elever. För de nya eleverna blir det inte lika dramatiskt då de känner till kraven, tillägger Roger Haddad.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kan inte kommentera det aktuella ärendet och säger att det är Skolinspektionen som får avgöra hur reglerna ska tolkas.

– Men, min utgångspunkt är att om reglerna leder till att skolor kan slänga ut barn, så kommer jag inte vara rädd för att se över dem. Jag vill att reglerna i svensk skola ska vara sådana att elever inte ska behöva vara rädda för att kastas ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons