Annons

Nisse Hallberg: ”Skiter i det sekundära kränkandet”

”Skämtade väldigt mycket om tjocka som ny. Det gör ont i hjärtat nu i efterhand”, säger Nisse Hallberg.
”Skämtade väldigt mycket om tjocka som ny. Det gör ont i hjärtat nu i efterhand”, säger Nisse Hallberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Komikern Nisse Hallberg har varit konflikträdd sedan han var barn. Nu övar han på att ha åsikter – exempelvis genom att sprida manshat från scenen. ”Allt som är dåligt är ju i princip mäns fel, de begår brott och brölar.”

Under strecket
Publicerad

”I början hade jag ingen finess eller tajming, var helt enkelt en rätt dålig komiker. Folk blev ledsna, inte kränkta, utan verkligen ledsna, och gick”, säger Nisse Hallberg självkritiskt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nisse Hallberg var en av dem som hösten 2015 var på plats i studion för inspelningen av podcasten ”Alla mina kamrater” när komikern K Svensson hotade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och kritikern Victor Malm i sändning. Hallberg, liksom kollegorna, fick kritik för att inte ha stoppat utbrottet. Själv har han beskrivit det som att ”om man lyssnar kan man höra hur jag nästan backar ut ur rummet”.

– Det var en absurd situation. Jag tror att det finns få personer som hade kunnat hantera det bra. Till exempel, hur många är det som stoppar bråk på stan egentligen?

Mitt manshat går bra i alla fall.

I sommar åker Nisse Hallberg ut på turnén ”Humorpatrullen” tillsammans med komikerkollegorna Petrina Solange, Isak Jansson och Johanna Nordström. Han har precis gjort sista giget med soloföreställningen ”Trött” där han försökte skaffa åsikter och göra upp med den konflikträdsla som gjort att han sedan han var barn har backat ut – fysiskt eller mentalt  – ur rum där konflikt kunnat uppstå.

Men ibland är det också bra att vara konflikträdd – det gör till exempel att man slipper utsättas för våld, menar han.

Annons
Annons

”I början hade jag ingen finess eller tajming, var helt enkelt en rätt dålig komiker. Folk blev ledsna, inte kränkta, utan verkligen ledsna, och gick”, säger Nisse Hallberg självkritiskt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det sista jag vill i livet är att få stryk, så jag undviker alla skämt som kan uppröra folk som faktiskt skulle kunna ge mig stryk. Jag skulle till exempel aldrig kunna jobba på en satirtidning som franska Charlie Hebdo. Även om du bara har grönt bälte i karate så kommer Hallberg låta dig va!

Efter reklamen visas:
Har politisk korrekthet förstört humorn?

Under turnén med ”Trött” har Nisse Hallberg även lyckats skaffat sig några åsikter. 

– Mitt manshat går bra i alla fall. Allt som är dåligt är ju i princip mäns fel, de begår brott och brölar. När man säger det så är det många som säger ”inte alla män”, men de är just killarna som säger så som är värst.

Nisse Hallberg tycker sig under de senaste åren sett en förändring i hur skämt tas emot. Pk-kulturen har påverkat humorn: den har delats upp i genrer, publiken är mer lättkränkt och arrangörer ängsligare. Att Draken i Göteborg nyligen meddelade att Simon Gärdenfors, en av komikerna bakom Mr Cools låt ”Knulla barn” inte var välkommen på scenen (fyra år efter att låten släppts) är ett exempel. Det hade aldrig hänt för några år sedan, menar Nisse Hallberg.

Jag tycker att man får skämta om allt, om den man skämtar om tycker att det är kul.

Det positiva med samtidens tendens att ropa ”kränkt!” är att utsatthet uppmärksammas och att det är mindre okej att gå på utsatta människor utan att det är kul, menar Nisse Hallberg. Men kränktheten går för långt när vissa blir kränkta av princip – exempelvis när komikerkollegan Sandra Ilar skämtar om invandrare och ”vita killar med tygpåsar” blir kränkta medan de som skämtet handlar om skrattar.

– Jag tycker att man får skämta om allt, om den man skämtar om tycker att det är kul. Det måste göras med finess och med hjärta, det kan inte bara vara ren mobbning. Det här sekundära kränkandet, där människor blir kränkta på någon annans vägnar, det skiter jag i, säger Nisse Hallberg.

Själv skämtar Hallberg mest om sig själv, det är bara då han kan ta i på riktigt. När han försökt skämta grovt om andra blir han mest blyg. Samtidigt menar Nisse Hallberg att grovheten många gånger är eftersträvansvärd – även om det är riskabelt att skämta så är det kanske de grova skämten som ger den största belöningen.

– Skratten som kommer med ett ”neeej”, att personen verkligen inte vill skratta men inte kan låta bli. Det är det finaste man kan få.

”I början hade jag ingen finess eller tajming, var helt enkelt en rätt dålig komiker. Folk blev ledsna, inte kränkta, utan verkligen ledsna, och gick”, säger Nisse Hallberg självkritiskt.
”I början hade jag ingen finess eller tajming, var helt enkelt en rätt dålig komiker. Folk blev ledsna, inte kränkta, utan verkligen ledsna, och gick”, säger Nisse Hallberg självkritiskt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons