Annons

NKS-notan sänks: ”Dåligt avtal har blivit bättre”

Rekorddyra NKS-avtalet får ny prislapp. Stockholmslandstinget har förhandlat sig till en besparing på 2,1 miljarder fram till 2040, alltså runt 100 miljoner kronor om året.

– Ett i grunden dåligt avtal har blivit bättre, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till SvD.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Varför blev det så fel med NKS?

Sedan våren 2015 har SvD granskat NKS-haveriet och exempelvis avslöjat kostnaderna för själva sjukhusprojektet samt driften och finansieringen av hela det 30-åriga avtalet fram till 2040. Ett avtal med en nota på svindlande 61,4 miljarder kronor.

Inledningsvis fanns inget intresse från den dåvarande moderata landstingsledningen med Torbjörn Rosdahl i spetsen att ens försöka omförhandla avtalet, trots att den möjligheten finns inskriven i huvudavtalet.

Men nu har det skett och förhandlingen med åtta banker och Swedish Hospital Partners (SHP) blev klar i fredags.

Överenskommelsen går ut på att landstinget gör en engångsinbetalning, ett slags förtida amortering, på tre miljarder till SHP som då kan lösa flera lån med de allra sämsta villkoren. Eftersom landstinget tar pengarna från sin egen kassa utan att ta upp några nya lån sjunker räntekostnaderna med 1,9 miljarder fram till 2040.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

För samtliga lån som SHP tagit finns en fast ränta på 4,11 procent. Den spikades redan 2010 och är låst fram till 2040. Men med bankernas kreditmarginal på nästan tre procent blev den sammanlagda räntan omkring sju procent. Det kan jämföras med riksgäldens långa 30-åriga statsobligationsränta som vid samma tid låg på cirka 3 procent.

Nu när alla byggrisker är borta i och med att sjukhuset är nästan helt färdigt har landstinget lyckats halvera bankernas kreditmarginal till en nivå på 1,4 procent, vilket ger en total räntenivå på 5,5 procent. Det innebär en långsiktig besparing på 200 miljoner. Men under flera år har de åtta inblandade bankerna vägrat diskutera några som helst förändrade villkor.

Utfallet av själva förhandlingen blir alltså en lägre prislapp på totalt 2,1 miljarder fram till 2040. Dessutom sjunker notan med ytterligare två miljarder tack vare att kostnadsläget generellt är lägre nu än det var 2010. Det kan ingen ta åt sig äran för, men det innebär att totalnotan för NKS-avtalet stannar på 57 miljarder och inte 61,4 miljarder.

– Vinsten tillfaller landstinget och innebär en sänkt kostnad på riktigt för skattebetalarna på 2,1 miljarder. Per år blir det cirka 100 miljoner och varje krona som kan sänkas är välkommen. Det kan användas till sjukvården, säger Irene Svenonius.

– Men jag kommer inte luta mig tillbaka, det är fortfarande ett dåligt avtal som blivit bättre. Nästa steg kan vara att förvärva projektbolaget SHP och kanske ytterligare en engångsinbetalning som sänker räntekostnaderna.

Hade inte resultatet blivit ännu bättre om ni också hotat med att bryta avtalet helt och hållet?

– Här har det främst handlat om förhandlingar med bankerna. Men det hade inte spelat någon roll om vi hotat med något som varit en sämre affär för skattebetalarna. Vi hade inte uppfattats som seriösa, säger Irene Svenonius.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons