Annons

Noa-chefen: Vittnen måste träda fram

Noa-chefen Stefan Hector.
Noa-chefen Stefan Hector. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Personer som har uppgifter om mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka måste träda fram för att polisen ska komma vidare i sin utredning, enligt Noa-chefen Stefan Hector.

Under strecket
Josefin Silverberg / TT
Publicerad

Polisen jobbar på bred front med att utreda mordet på flickan som sköts ihjäl natten mot söndag. Det handlar bland annat om förhör och tekniska undersökningar. Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) och kommenderingschef för nu avslutade insatsen Operation rimfrost, uppger att man gjort flera beslag men vill inte kommentera vad dessa består av.

Han säger också att det är av vikt att vittnen nu träder fram och ger polisen information. Bland annat om den vita bil av kombimodell som är intressant i utredningen. Enligt Expressens uppgifter är det den bilen det ska ha avlossats två serier av skott ifrån innan den lämnade platsen.

– Det finns människor som vet vem som sköt, vem som körde bilen och vet var bilen står. Samhällets säkerhet bygger på att människor berättar för polisen vad de vet. Det är vårt enda sätt att säkra Sveriges ordning och säkerhet och ge den mördade flickan upprättelse, säger Stefan Hector.

TT: Varför träder inte de personerna fram?

– Jag ville inte spekulera i varför de inte träder fram. Rädsla kan absolut vara en faktor som ligger bakom, men vi måste vara modiga för att ha ett säkert Sverige, säger Stefan Hector.

Med största sannolikhet var den tolvåriga flickan inte måltavla när skotten avlossades utanför macken i Botkyrka, uppger Stefan Hector.

Han påpekar att problemet ligger i det stora antalet våldsverkare som inte tvekar i att använda grovt våld i sina konflikter. I Stockholm handlar det om ett 30-tal extrema våldsverkare och att punktmarka dem i ett dygn kräver enligt Noa-chefen 30–40 polisanställda.

TT: Är det här misslyckande förpolisen?

– Det är inte ett misslyckande för polisen, möjligen är det ett misslyckande för samhället. Kärnfrågan är vi har kriminella med en låg tröskel att använda grovt våld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons