Annons

Tomas Lundin:Nobelpriset en örfil för PIS – utan effekt

Polens president Andrzej Duda (längst fram) och PIS-ledaren (t v) gratulerade Olga Tokarczuk.
Polens president Andrzej Duda (längst fram) och PIS-ledaren (t v) gratulerade Olga Tokarczuk. Foto: Alik Keplicz/TT

Nobelpriset till en regimkritisk författare samma dag som EU-kommissionen på nytt attackerar regeringen i Warszawa för att underminera rättsstaten. Inför söndagens parlamentsval blåser motvind för nationalkonservativa PIS.

Under strecket
Publicerad

BONN Jaroslaw Kaczynski, ledaren för PIS och Polens verkliga makthavare, hör sedan länge till beundrarna av den nyblivna Nobelpristagaren Olga Tokarczuk. Precis som president Andrzej Duda som på torsdagen gratulerade och på Twitter skrev: ”Bravo!”. En stor dag för polsk litteratur.

I djupet av partileden – och bortom alla officiella lyckönskningar – är Olga Tokarczuk däremot ett rött skynke. Hon anklagas för att vara opatriotisk, antipolsk, för att stå på polska oppositionens sida och för att förvränga Polens ärorika historia.

Skyldig är hon, enligt detta synsätt, bland annat till att ha backat upp det icke statliga välgörenhetsevenemanget WOSP, som för många konservativa polacker står för långt till vänster och med sina rockkonserter bär spår av anarki.

När i januari i år borgmästaren i Gdansk, den liberala Pawel Adomowicz, mördades på en dessa välgörenhetsgalor beskrev Olga Tokarczuk det som ett ”mord på det liberala och progressiva Polen” och anklagade regeringen för att ligga bakom den polska televisionen TVP:s ”propaganda” och hets mot Adamowicz.

Annons
Annons

Hårt attackeras hon också för att smutskasta nationen och beskylla många polacker för att teckna bilden av ett tolerant, öppet land samtidigt som förtryck av minoriteter och mord på judar sopas under mattan.

När denna mångfaldigt prisbelönta och beundrade författare nu upphöjs ytterligare är det ett slag i ansiktet för många PIS-anhängare. Samma sak gäller för EU-kommissionens beslut på torsdagen att starta en ny process Polen vid EU-domstolen, den här gången mot nya regler som ska disciplinera domare.

För regeringspartiet PIS rör det sig däremot om en uppgörelse med det förflutna.

För regeringspartiet PIS rör det sig däremot om en uppgörelse med det förflutna. När kommunismen föll, de första fria valen hölls och oppositionsrörelsen Solidaritet mötte den gamla regimen i rundabordssamtal lades enligt PIS grunden till ett postkommunistiskt system styrt av den gamla nomenklaturan i ny skepnad.

Detta är en historieskrivning som genomsyrar allt vad PIS gör och vad partiet planerar att göra efter valet nu söndag som det väntas vinna stort. I synnerhet ska kampen mot domarna från det gamla systemet fortsätta och utförsäljningen av det polska näringslivet vridas tillbaka.

Kritik utifrån – och nu också från en världsberömd Nobelpristagare – svider säkert. Men Jaroslaw Kaczynski är övertygad om att han har en mission: ett historiskt uppdrag som han inga omständigheter tänker låta sig stoppas från att genomföra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons