Annons

Nobelpriset i litteratur hotat – kan stoppas i år

Diskussioner om Nobelpriset i litteratur pågår nu under onsdagskvällen, det bekräftar källor för SvD efter att SR berättat att priset kanske inte kommer att delas ut.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erik Simander/TT
Foto: Erik Simander/TT
Efter reklamen visas:
Svenska Akademien – detta har hänt
Foto: Erik Simander/TT

Krisen i Akademien kan komma att påverka utdelandet av Nobelpriset i litteratur. Enligt uppgifter till SR finns det nämligen personer inom både Nobelkommittén och Svenska Akademien som anser att priset varken kan eller bör delas ut i år.

Källor säger till SvD att diskussionen pågår och under onsdagskvällen sade Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin samma sak till SVT.

– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan. Du får snart besked, säger tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson när SR frågar honom om uppgifterna.

Enligt uppgifterna till Kulturnytt finns det de som kommer att föreslå att man inte delar ut Nobelpriset i år. Men att man däremot delar ut två priser nästa år – ett för i år och ett för nästa år.

Anders Olsson säger att det pågår en en diskussion om Nobelpriset och att han inte vill svara på några frågor för tillfället.

– Det går inte, vi är mitt i diskussion nu, det kommer klarhet på den punkten inom kort, säger han till SR.

Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag, säger till SR att han avstår från en bandad intervju.

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år. Det är allt jag vill säga just nu, säger Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag, till Kulturnytt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons