Annons

Henrik Ennart:Nobelpriset som visar att tiden är ur led

Årets medicinpris är en rungande örfil mot vårt stressade sätt att leva. För den nu belönade forskningen visar med eftertryck att tiden är ur led, åtminstone vad vår inre biologiska klocka anbelangar.

Under strecket
Publicerad

Årets medicinpristagare offentliggörs.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Årets medicinpristagare offentliggörs.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Årets medicinpristagare offentliggörs.
Årets medicinpristagare offentliggörs. Foto: Malin Hoelstad

Med urmakares noggrannhet har årets Nobelpristagare i medicin Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young kartlagt de gener och proteiner som gör att vår biologiska tideräkning förmår hålla takten.

Den dag vi tappar rytmen uppstår kaos: vi drabbas av sömnstörningar, vi blir hungriga vid fel tid på dygnet och svettas och fryser om vartannat.

Varför? Jo, våra kroppar är snillrikt utformade, ungefär som det kända astronomiska uret i Prag där turister fascineras av hur skulpturer av apostlarna vid givna klockslag tittar fram i en exakt och förutbestämd ordning.

Men i kroppen är det istället hormoner som pytsas ut vid rätt tid och i väl avvägd följd.

När klockan går fel blir det som att ha en ständig jetlag. Det är inte bara jobbigt, det är farligt. När försöksdjur en gång skickades fram och tillbaka över Atlanten för att få en maximalt störd dygnsrytm dröjde det inte många veckor innan de helt enkelt dog.

Annons
Annons

Forskningen kring den här cirkadiska rytmen som årets pristagare var med och lade grunden till visar hur allt liv sedan urminnes tider anpassat sig till växlingarna mellan dag och natt. Evolutionen har gjort att allt levande har fått en rytm som motsvarar planeten jordens rotation kring sin egen axel i förhållande till den närmaste stjärnan, vår sol.

I alla tider har människornas liv följt dygnets växlingar, våra förfäder gick och lade sig i skymningen och steg upp i gryningen. Tills nu. Vi följer sociala medier till in på småtimmarna och arbetar och äter lite hur som helst.

I dag vet vi att sömnstörningar hos skiftarbetare orsakar cancer, diabetes, magsår, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och även psykiska problem.

Att backa bandet är inte lätt. Vi förväntar oss butiker som är öppna jämt och rätt få vill antagligen gå och lägga sig klockan sju. Men det underliggande budskapet från årets medicinpristagare är att vi nog ändå borde lyssna mer till oss själva.

Vi har ett samhälle, en arbetsmarknad och en livsstil som sällan går i takt med vår inre klocka.

Ett annat budskap är att när vi blir gamla och sjuka och vår inre tideräkning hamnar i olag, vilket närmast är en del av åldrandet, så kan en första åtgärd vara att se till att försöka hamna i takt med sig själv. Börja med att följa dagljuset men även fasta rutiner i största allmänhet och bestämda klockslag för måltider hjälper oss att ställa klockan.

Ett liv med så fasta rutiner känns kanske inte i takt med tiden 2017. Tyvärr, för hälsan i alla fall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons