Annons

SvD väljer: Höjdpunkterna på Stockholm Literature

Jamaica Kincaid och Ngũgĩ wa Thiong'o.
Jamaica Kincaid och Ngũgĩ wa Thiong'o. Foto: TT
Under strecket
Publicerad

1 / 8

Inte mindre än två Nobelpristippade författare, Ngũgĩ wa Thiong'o och Don DeLillo, kommer till Stockholm i helgen. Årets upplaga av Stockholm Literature på Moderna museet är nämligen ett stjärnspäckat litterärt evenemang. Utöver dessa och många andra storheter blir det bland annat poesivandringar, läsningar och specialvisningar av museets aktuella utställning, med Thomas Schütte. Och så en uppsjö spännande namn ur det unga gardet, däribland Dorit Rabinyan (Israel), Saša Stanišić (Tyskland) och Samanta Schweblin (Argentina).

Själv tänkte jag försöka pricka in följande höjdpunkter i programmet.

Annons
Annons

Don DeLillo.

Foto: IBL

2 / 8

Don DeLillo.
Don DeLillo. Foto: IBL

Don DeLillo och Daniel Birnbaum: Konsten som katalysator

Lördag den 29 oktober kl 16.15–17.00

Från den mystiske graffitimålaren Moonman i ”Underworld” (1971) till den sörjande performancekonstnären Laura i ”The body artist” (2001) – konsten och dess upphovspersoner figurerar ofta i Don DeLillos verk. Här får vi höra den amerikanske mästaren berätta mer, för Moderna Museets dynamiske chef Daniel Birnbaum.

Annons
Annons

Hélène Cixous.

Foto: Olivier Roller

3 / 8

Hélène Cixous.
Hélène Cixous. Foto: Olivier Roller

Hélène Cixous och Mats Ek: Det man kan göra med språket är … oändligt.

Söndag den 30 oktober kl 15.15–16.15

Den franska författaren och feministiska pionjären (Cixous var en av dem som introducerade begreppet l’écriture feminine, och hon är grundare av världens första kvinnovetenskapliga forskningscentrum) samtalar med en av vår tids mest framstående koreografer om bland annat kroppen, scenen och moderskapet.

Annons
Annons

Jamaica Kincaid.

Foto: Jessica Gow/TT

4 / 8

Jamaica Kincaid.
Jamaica Kincaid. Foto: Jessica Gow/TT

Jamaica Kincaid och Kristina Sandberg: Livet på Antigua och i Örnsköldsvik

Söndag den 30 oktober kl 11.15–12.00

Författaren och SvD-kritikern Kristina Sandberg samtalar med en av sina stora inspirationskällor, Jamaica Kincaid. Kincaid, som kom till USA från Antigua i tonåren, skriver rika romaner om traditioner som krockar med samtiden, om invandrarens längtan och om familjelivets faror.

Annons
Annons

Samanta Schweblin.

Foto: Foto: Alejandra Lopez

5 / 8

Samanta Schweblin.
Samanta Schweblin. Foto: Foto: Alejandra Lopez

Samanta Schweblin och Jerker Virdborg: Osäkerhetsavstånd

Lördagen den 29 oktober kl 12.15-13.00

Samanta Schweblin är ett av den unga spanskspråkiga litteraturens mest spännande namn. ”Räddningsavstånd”, nyligen utgiven i Bonniers Panache-serie, är en liten roman fylld av en stor skräck. Om en mystisk sjukdom som kanske inte är en sjukdom. Och om en mor som inte vill släppa taget om sitt barn, men ändå verkar ha tappat greppet.

Annons
Annons

Sjón och Ngũgĩ wa Thiong’o.

Foto: Lars Pehrson och Fredrik Sandberg/TT

6 / 8

Sjón och Ngũgĩ wa Thiong’o.
Sjón och Ngũgĩ wa Thiong’o. Foto: Lars Pehrson och Fredrik Sandberg/TT

Ngũgĩ wa Thiong'o och Sjón: Berättare med oväntade likheter

Söndagen den 30 oktober kl 14.15-15.00

Kan folksagor från Island och från Kenya ha särskilt mycket gemensamt? Det är utgångspunkten då Ngũgĩ wa Thiong'o, som numer skriver på språket kikuyu, möter Sjón, författaren som influerats av bland annat Islands historia och dessutom gjort sig känd för sina samarbeten med musikartisten Björk.

Annons
Annons

Dorit Rabinyan.

Foto: Sebastian Scheiner/AP

7 / 8

Dorit Rabinyan.
Dorit Rabinyan. Foto: Sebastian Scheiner/AP

Dorit Rabinyan och Elisabeth Åsbrink: Kan litteraturen riva murar?

Lördag den 29 oktober kl 14.15–15.00

Rabinyan kommer från en judisk, iransk familj och är född i Israel. I hennes böcker möter vi Israels sefardiska judar, vars seder och livstil influerats av de orientaliska länder där de haft sin hemvist. ”Gader Haya” (Borderlife i engelsk översättning), från 2014, om kärleken mellan en israelisk kvinna och en palestinsk man, blev populär men också kritiserad, bland annat av det israeliska utbildningsdepartementet som inte ansåg dess innehåll lämpligt för israeliska skolelever.

Annons
Annons

Rebecka Hemse.

Foto: Leif R Jansson/TT

8 / 8

Rebecka Hemse.
Rebecka Hemse. Foto: Leif R Jansson/TT

Läsningsscenen

Vissa samtal under Stockholm Literature är redan slutsålda. Vill du ändå ha en möjlighet att se de gästande författarna, besök läsningsscenen, där de läser ur sina verk och där Dramaten-skådespelarna Helena Bergström, Erik Ehn, Pontus Gustafsson och Rebecka Hemse hjälps åt att förmedla svenska översättningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons