Annons

Nobels miljardkassa växer – trots plump i portföljen

De senaste årens börsuppgångar har gjort Nobelstiftelsens jätteportfölj till en snabbväxare, värd 4,2 miljarder kronor. År efter år har man lyckats slå index – men förra året bröts sviten.

Under strecket
Publicerad

Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1
Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen.
Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen. Foto: Bertil Ericson/TT

Över 97 miljoner kronor. Så mycket kostade samtliga Nobelpris och Nobelveckan förra året, en minskning med en miljon jämfört med 2015.

Festernas fest, den glittriga Nobelfesten, står för inte ens en sjättedel av den summan. I stället är det inte oväntat prispengarna som ställer dörrarna till Nobelstiftelsen valv på vid gavel; 67 miljoner kronor betalades ut till pristagarna och som ersättning till prisgrupperna förra året. Det är ungefär samma som de senaste åren.

Nobelstiftelsens portfölj behöver växa med 3,5 procent för att med marginal täcka alla kostnader, utan att förmögenheten minskar, har stiftelsen slagit fast. Det har man också lyckats med de senaste åren. Stiftelsen har därtill varje år slagit sitt jämförelseindex, och dessutom gått bättre än de pensionsbolag man jämför sig med.

Annons
Annons

Men förra året bröts den fina sviten. Då lyckades stiftelsen varken slå sitt index eller pensionsbolagens förvaltningsresultat. Visserligen slog man det övergripande avkastningsmålet på 3,5 procent, men avkastningen på 6,9 procent var något lägre än index, som steg 7,3 procent.

Vi har helt enkelt inte haft så mycket avkastning på pengarna att det har täckt våra kostnader.

Förklaringen är en lägre andel aktier och en lite högre andel räntor, i en tid när börserna har stigit och räntor i princip inte ger någonting.

”Det sämre resultatet jämfört med index förklaras främst av en viss undervikt av aktieinvesteringar under året”, konstaterar Nobelstiftelsen i sin årsredovisning.

2012 var läget dock än värre. Då tvingades Nobelstiftelsen sänka prissumman till pristagarna från 10 till 8 miljoner kronor – just på grund av för dåligt förvaltningsresultat.

Vi har helt enkelt inte haft så mycket avkastning på pengarna att det har täckt våra kostnader, sade Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen, då till TT.

Årets pristagare lär dock inte behöva oroa sig. Nobelstiftelsens portfölj värderades vid ingången av 2016 till hela 4,2 miljarder kronor. Det innebär att portföljen växt med över en miljard kronor på bara sex år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons