Annons

Nobelstiftelsens vd: Klokt att inte dela ut priset

”En grupp kloka personer” kunde hjälpa Svenska Akademien vidare ur krisen, anser Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

– De kan ha stor glädje av extern hjälp att hantera de här sakerna. Men för att det ska fungera ska Akademien ha ett intresse att samspela, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Foto: Tomas Oneborg

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Foto: Tomas Oneborg
Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.
Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen. Foto: Tomas Oneborg

Svenska Akademien ställer in Nobelpriset i litteratur 2018, efter rapporter om sexuella trakasserier och korruptionsmisstankar.

– Vi tycker att det är ett klokt beslut att inte dela ut priset i år, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen som förvaltar Alfred Nobels förmögenhet och finansierar priset.

Enligt honom visar beslutet att Svenska Akademien insett att de har förtroendeproblem.

– Det är viktigt att signalera det efter det som skett de senaste veckorna, säger Lars Heikensten till SvD.

Samtidigt är det enligt honom viktigt att Akademien nu koncentrerar sin kraft till att återupprätta förtroendet. I ett pressmeddelande talar Svenska Akademiens kvarvarande tio ledamöter om behovet av att se över sina stadgar och pröva sina interna arbetsformer samt om betydelsen av uppföljning av regelverk och extern kommunikation.

Annons
Annons

– Jag tror att de skulle må bra av ökad öppenhet i olika avseenden. Jag hoppas att det är det de avser.

De avhoppade ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren kräver i ett brev till Nobelstiftelsen en oberoende kriskommission, skriver DN. Lars Heikensten bekräftar att han tagit emot brevet. Och han tycker att tanken är god.

– Svenska Akademien kan ha stor glädje av extern hjälp att hantera de här sakerna. Men för att det ska fungera ska Akademien ha ett intresse att samspela, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det låter väldigt dramatiskt om man talar om en haverikommission. Men det behöver det inte vara. Jag tror att de skulle ha glädje av en grupp kloka personer som backar upp dem under den närmaste tiden.

Nobelstiftelsen engagerar sig gärna och har redan diskuterat saken med Anders Olsson, Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare. Men Nobelstiftelsen tänker i dagsläget inte tvinga Svenska Akademien till en utredning.

Har Svenska Akademien visat intresse för att lyssna på externa personer?

– Jag uppfattar det som att det i varje fall finns en diskussion om detta, absolut, säger Lars Heikensten.

Anser du att de kvarvarande ledamöterna ska sitta kvar?

– Jag vill inte ge mig in på personfrågor överhuvudtaget i det här sammanhanget. Det är uppenbart att det är komplicerat.

Efter reklamen visas:
Inget Nobelpris i litteratur 2018
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons