Annons

FN varnar: "Tusentals kan ha svultit ihjäl"

FN skyndar nu in hjälp i Syrien – så länge vapenvilan håller. Drygt 150 000 syrier ska få nödhjälp denna vecka, och första konvojen kom fram på måndagen. Men för vissa är det för sent.
"Tusentals kan ha svultit till döds", sa FN:s människorättskommissarie på måndagen.

Under strecket
Publicerad

Pojkar kvar i sitt hem i Homs, Syrien.

Foto: Hassan Ammar / AP

Bild tagen i fredags i Homs, Syrien.

Foto: Hassan Ammar / AP

Pojkar kvar i sitt hem i Homs, Syrien.

Foto: Hassan Ammar / AP
Pojkar kvar i sitt hem i Homs, Syrien.
Pojkar kvar i sitt hem i Homs, Syrien. Foto: Hassan Ammar / AP

GENÈVE FN fokuserar nu på att snabbt få humanitär hjälp till hundratusentals nödlidande - så länge den bräckliga vapenvilan varar. Närmare 500 000 människor i Syrien sitter fast i städer som belägras av främst regimen men också rebell- eller extremistgrupper som Islamiska staten och Nusrafronten. Vissa har varit avskurna från nödhjälp över ett år med hårresande rapporter om hungersnöd och svältdöd. Totalt lever 4,6 miljoner syrier i områden som är svåra att nå med humanitärt stöd.

– Det är olagligt att använda svält som ett vapen i krig. Även belägringarna är olagliga eftersom mat inte når de civila, Tusentals människor kan ha svultit ihjäl i Syrien, sa FN:s människorättskommissarie Zeid Ra´ad Al Hussein på måndagen i Genève.

Annons
Annons

Bild tagen i fredags i Homs, Syrien.

Foto: Hassan Ammar / AP

FN lägger nu in en sjätte växel för att rädda liv. Den första hjälpsändningen efter vapenvilan med mat, dricksvatten och mediciner kom på måndagen fram till staden Moadimiyet. Därefter väntar hjälp till städerna Madaya, Zabadani, Kefraya, Foah och östra Ghouta. Konvojerna ska bistå 154 000 människor denna vecka.

**– Därefter hoppas vi **komma in i fler belägrade städer. Förhoppningsvis kan vi nå 1,7 miljoner i svårtillgängliga områden framtill slutet av mars, säger Jens Laerke, talesperson för FN:s humanitära organ Ocha.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sa vid ett besök i Genève på måndagen att eldupphöret «i stort sett håller trots vissa händelser som inte får spridas». Från andra håll uppgavs dock att vapenvilan efter tre dagar börjar vackla på allvar. En syrisk oppositionsgrupp sa att eldupphöret kollapsat på grund av fortsatta attacker från regimen.

– Vi ser inga brott mot eldupphöret utan en total annullering. Jag anser att det internationella samfundet misslyckats totalt med sina experiment och måste agera handfast mot regimen, sade Assad al- Zoubi från oppositionens paraplyorgan HNC, enligt Reuters.

Bild tagen i fredags i Homs, Syrien.
Bild tagen i fredags i Homs, Syrien. Foto: Hassan Ammar / AP

Arbetsgruppen som övervakar vapenvilan blixtinkallades på måndagen i Genève, men FN fortsatte ändå att fokusera på hjälp till belägrade städer. Det finns dock en oro för att medicinsk nödhjälp nekas av främst regimen. Detta sker regelbundet och gäller framförallt medicinsk utrustning som anses kunna användas i krigföring eller på andra sätt gynna fienden.

– Medicinsk utrustning nekas systematiskt när vi korsar konfliktområden. Vi körde exempelvis 30 ton mediciner och utrustning till Kafr Batna och Moadamieh nyligen. Men operationsutrustning och även behandling mot trauma och brännskador samt antibiotika fick lyftas av konvojerna, säger Elisabeth Hoff vid WHO i Damaskus.

Förra året tvingades medicinsk utrustning bort från nio konvojer till Homs och Aleppo, säger Hoff. Resultatet var att 140 000 människor inte fick medicinsk hjälp.

– Förra veckan kom vi till ett sjukhus i Moadamieh där det var akut brist på antibiotika och smärtstillande medel – precis vad regeringsarmén tvingat oss att ta bort från konvojen, säger Hoff.

FN har även gjort försök med nödhjälp som släpps från luften. Förra veckan släpptes hjälp över IS-kontrollerade Deir al-Zour, men många matpaket förstördes, försvann eller landade i ingenmansland. I Deir fanns inga andra alternativ, enligt FN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons